Nyheter

Azelio installerar certifieringsprojekt för sitt energilager i USA

Det svenska cleantech-företaget Azelio AB (AZELIO.ST) meddelar idag att det kommer att installera ett certifieringsprojekt i USA med sin TES.POD, bolagets lösning för långtidslagring av energi.  

Certifieringsprojektet ska genomföras i Baton Rouge, Louisiana, i samarbete med MMR Group, ett bolag inom elteknik och konstruktion. Certifieringen ska säkerställa att TES.POD-produkten uppfyller amerikanska standarder. Lagerenheterna ska skickas från Azelios fabrik i Sverige i april till MMR för anpassning till amerikanska standarder innan certifieringsprojektet installeras i början av hösten.

– USA-certifiering är ett viktigt steg i vår plan att utöka vår närvaro på den amerikanska marknaden tillsammans med våra partners, säger Jonas Eklind, VD för Azelio. Vår teknik är väl lämpad för att utöka utbudet av tillförlitlig hållbar energi i USA, i en tid med hög efterfrågan och stigande kostnader på energi.

Användandet av solenergi växer globalt, med ett växande antal länder och företag som använder solbaserad el och värme, med begränsningen att energin är tillgänglig när solen skiner. Azelio’s TES.POD lagrar solenergi, eller energi från andra källor, som värme i återvunnen aluminium och omvandlar den lagrade energin till el och användbar värme till en låg kostnad under dygnets alla timmar. Prestandan hos TES.POD-systemet är validerad av det ledande certifieringsföretaget DNV.

Utöver certifieringen kommer TES.POD-systemet också att användas av MMR Group för att demonstrera systemet för kunder och för att utbilda personal i installation och driftprocesser. Certifieringsprojektet är ett viktigt steg i Azelios ambition att expandera på den amerikanska marknaden.

MMR Group är en branschledare inom instrumentering och elkonstruktion, underhåll och tekniska tjänster, baserat i USA och med en stor global närvaro.