Nyheter

Nya datacenter möjliggör snabbare omställning till förnybar energi

I Sverige förväntas datacenters elanvändning öka med 4-5 TWh de kommande tio åren. Datacenter kan dock ses som en stor outnyttjad resurs för att stödja elnätet och integrationen av förnybar energi, enligt en rapport av BloombergNEF (BNEF) i samarbete med Eaton och Statkraft.

Etableringen av datacenter fortsätter att gå kraftigt fram i Sverige. Exempelvis invigde nyligen Microsoft sina nya datacenter i Gävle-Sandviken, Amazon har öppnat upp tre datacenter i Stockholmsregionen och SAP tittar på möjligheten att etablera en anläggning i Trollhättan.

Nya etableringar innebär också en ökad elanvändning. Enligt Swecos ”En studie av elanvändningens utveckling per län till år 2030”, på uppdrag av Energimyndigheten, förväntas datacenters elanvändning öka med 4-5 TWh.

Rapporten ”Data Centers and Decarbonization: Unlocking Flexibility in Europe’s Data Centers”, som är genomförd av BloombergNEF (BNEF) i samarbete med Eaton och Statkraft, utforskar hur datacenter kan tillföra flexibilitet till elnätet.

Över hela Europa beräknas vind- och solkraft att närma sig 60 procent av den totala elproduktionen till 2030 samtidigt som det vid EU:s informella möte i Versailles (10-11 mars 2022) talades om vikten att trygga elförsörjningen genom att bland annat påskynda utvecklandet av förnybar energi. Med den ökande produktionen av förnybar energi kommer ett större behov av flexibilitet på elmarknaden.

Rapporten belyser behovet av större medvetenhet om hur datacenter kan bli mer flexibla, inte bara bland datacenteroperatörer och användare, utan även hos allmännyttiga företag och tillsynsmyndigheter.

– Datacenter kan vara en del av lösningen för att uppnå högre andel förnybar energi i Europa. Anläggningarnas energiresurser, såsom avbrottsfri strömförsörjning och reservgeneratorer, skulle i framtiden kunna användas för att stödja elnätet. Och datoranvändningen kan också flyttas till tider – eller platser – med höga vind- och solenergiresurser, säger Michael Kenefick, huvudförfattare till rapporten och energianalytiker på BNEF.

UPS-system lyfts upp i rapporten som den mest lovande källan till flexibilitet kortsiktigt. Baserat på batteriteknik är de universellt installerade i datacenter, och är särskilt väl lämpade för uppgiften att tillhandahålla snabb frekvensrespons (FFR), en tjänst utformad för att hjälpa nätoperatörer att upprätthålla en stabil driftfrekvens. Vissa datacenteroperatörer har redan i dag detta med hjälp av sina UPS-system.

Rapporten finner dock att datacenteroperatörer fortfarande är tveksamma till att använda dessa resurser för att stödja elsystemet, med hänvisning till servicenivåavtal med kunder, bristande synlighet och transparens om fördelarna med att tillhandahålla flexibilitet och brist på kunskap.

– Datacenteranläggningar är unika och jämförbara med mikronät i de möjligheter de erbjuder med sin datorkraft och fysiska infrastruktur, särskilt de enorma mängderna batterienergilagring kopplad till deras befintliga reservkraftsystem. Den här rapporten belyser den enorma outnyttjade potentialen hos datacenterflexibilitet för att leverera ekonomiska, regulatoriska och klimatmässiga fördelar. Vi uppmanar nätoperatörer, tillsynsmyndigheter, datacenteroperatörer och användare att samarbeta för att låsa upp datacenters nätstabiliseringsteknik, säger Fredrik Regnell, Sverigechef på Eaton.

Läs mer i rapporten:
här.