Nyheter

Historisk satsning i Piteå

En historiskt stor satsning på fossilfri industri växer just nu fram i norra Norrland. Ofattbara 1000 miljarder kronor ska investeras i regionen och Piteå ligger mitt i centrum av den stora samhällsomvandlingen. I kommunen har flera miljösatsningar gjorts och det är inte utan anledning som Piteå är Norrlands gröna nav.

I Piteå har hållbarhetsarbetet länge varit en självklarhet. Med de satsningar som görs och gjorts inom energi och miljöteknik är Piteå en motor i den gröna omställningen. Satsningarna inom bland annat vindkraft har placerat Piteå på världskartan när det handlar om förnybar energi.

Goda förutsättningar

Nordens största landbaserade vindkraftsprojekt ligger i Markbygden i Piteå kommun. Uppbyggnaden är i full gång och idag finns cirka 300 vindkraftverk på plats. År 2026 räknar man med att ha byggt klart och då kommer det att vara cirka 750 vindkraftsnurror i Markbygden.

– Vi har kommit ungefär halvvägs och fullt utbyggd kommer parken generera energi motsvarande 6-8 procent av Sveriges totala energiproduktion. Det här är en av orsakerna till att norra Sverige nu är en central plats för övergången till förnybar energi och det är ett av Piteås största bidrag för att klara klimatmålen och bromsa klimatomställningarna, säger Andreas Lind, kommunchef.

Haraholmen är ett nytt industriområde med en infrastruktur som ger förutsättningar för företag att lyckas med den gröna omställningen. Den 74 hektar stora ytan riktar sig till nya etableringar med fokus på industrier som på olika sätt bidrar i arbetet för en hållbar framtid.

Företag som redan etablerat sig på Haraholmen är bland annat biodiselföretaget Sunpine och hustillverkaren Lindbäcks, som byggt Europas modernaste husfabrik på området. På Haraholmen finns även Piteå Port & Hub, ett växande transportnav som erbjuder kostnads-och miljöeffektiva logistiklösningar med bland annat en elektrifierad järnväg till hamnen

Pionjärer inom hållbart resande

Piteå kommun var först ut i den norra landsänden att helt införa elbussar i stadstrafiken, en del i kommunens strategiska arbete att vara fossiloberoende år 2030. Sedan 1 juli 2021 rullar 13 elbussar fram på Piteås gator, helt fria från fossila utsläpp och dessutom bidrar de till en bättre stadsmiljö med minskat buller. Responsen från resenärerna har varit god.

– De nya elbussarna har gått mycket bra hittills och såväl vi som resenärer och bussbolag är mycket nöjda. Under den första perioden sedan införandet har antalet resor ökat med ca 17 procent jämfört med samma period föregående år och vi ser att det fortsätter att öka för alla resenärskategorier både vuxna och unga varje månad, berättar Mathias Keisu, trafikplanerare på Piteå kommun.

Piteå är även känt för utveckling och tillverkning av förnybara drivmedel. Här finns LTU Green Fuels, en av världens mest avancerade pilotanläggningar för förgasning av olika slags biprodukter från skogen till syntetgas och gröna bränslen. En del av de forskningsprojekt som genomförts på anläggningen syftar till att utveckla gröna drivmedel, både för personbilar, lastbilar och flygplan.

Stora möjligheter för utbyggnad av laddinfrastruktur

Den gröna omställningen innebär bland annat ett ökat antal eldrivna fordon, vilket ställer högre krav på tillgången till laddning. Piteå har ett väl utbyggt elnät och tillsammans med en växande fjärrvärmeanvändning har vi goda förutsättningar att elektrifiera fordonssektorn både inom publik- och hemmaladdning.

En rad olika satsningar har gjorts för att kunna möta de framtida behoven och öka antalet laddstationer. Bland annat samarbetar det kommunala bolaget PiteEnergi med företag för att möjliggöra för invånare, besökare och kunder att ladda sin elbil.

– Vi ser en fortsatt hög efterfrågan inom laddning. Laddning i hemmet är fortfarande den största andelen, men intresset växer snabbt även bland företag som vill erbjuda laddmöjligheter för både sina anställda och kunder. Utbyggnaden av laddstationer för elfordon kommer att vara en avgörande del i att bli helt fossiloberoende, säger Anders Ådemo, marknadschef på PiteEnergi.