Nyheter

Innovationspartnerskap kan ge fler biobaserade lösningar i offentlig verksamhet

Det strategiska innovationsprogrammet BioInnovation har öppnat en utlysning för offentliga aktörer som med hjälp av innovationsupphandling vill påskynda utvecklingen att fasa ut fossila material till förmån för biobaserade.

På så vis vill BioInnovation stötta offentlig sektor till att aktivt bidra i övergången till en biobaserad ekonomi.

– Vi vet att det finns en stor potential inom offentlig sektor för biobaserade material, och att offentlig sektor som kravställare och användare har stor kunskap som behövs för dessa material. Många kommuner och regioner har dessutom högt ställda mål för att minska klimatavtrycken och här kan den biobaserade utvecklingen göra skillnad, säger Per Edström, programchef för BioInnovation.

BioInnovations utlysning, som genomförs i samverkan med Vinnova, stöttar kommuner, regioner eller myndigheter som vill genomföra innovationsupphandling i form av innovationspartnerskap. Även aktörer som kan vara ett strategiskt stöd till en offentlig organisation kan söka projektmedel i utlysningen.

Innovationspartnerskap är en form av projekt där man engagerar företag som utvecklande part och offentlig sektor som behovsägare. Detta är en utvecklingsform som tagits fram inom EU och bygger därmed på ett EU-regelverk.

Utlysningen har två steg. I steg 1 kan projekt ta fram ett annonsunderlag och slutliga upphandlingsunderlag. I steg 2 kan projekt ta in och utvärdera anbudsansökningar och inledande anbud samt genomföra en förhandlingsfas och utvärdera slutliga anbud.

– En framgångsfaktor som vi sett för tidigare innovationsupphandlingsprojekt är att projekten kunnat göra bra förarbeten i form av behovs- och marknadsanalyser och att projekten tagit in kompetens. Här möjliggör vi detta i steg 1, vilket vi tror kan ge projekten en bra skjuts framåt, säger Per Edström.