Nyheter

Industriklivet stöttar CCS-utvärdering hos Öresundskraft

Energimyndigheten har genom det så kallade Industriklivet beslutat att stödja Öresundskrafts utvärdering av koldioxidavskiljning med HPC-teknik.

Vid avskiljning av koldioxid från rökgaser med HPC-teknik (hot potassium carbonate) används kaliumkarbonat som absorbent. Energimyndighetens stöd uppgår som maximalt till cirka 3,5 miljoner kronor och omfattar en pilotstudie och test av en anläggning för koldioxidavskiljning på Filbornaverket under hösten 2022. Anläggningen tillhandahålls av norska CO2 Capsol A/S.

– Testerna kommer att verifiera hur väl HPC-tekniken fungerar i praktiken för avskiljning av koldioxid ur rökgaserna från Filbornaverket, säger Ann-Sofie Lindqvist, projektledare vid Öresundskraft.

Öresundskraft deltar därutöver i ett utvecklingsprojekt tillsammans med bland annat Lunds Tekniska högskola där en teknik med amin som absorbent utvärderas under perioden 2022 – 2024.

– Båda dessa pilotprojekt blir vägvisare för vårt framtida val av teknik för avskiljning av koldioxid där HPC-projektet är ett viktigt steg för framtida implementering av koldioxidavskiljning med HPC-teknik på avfallsförbränningsanläggningar, säger Ann-Sofie Lindqvist.

Öresundskrafts långsiktiga mål är att avskilja 90 procent av koldioxiden från rökgaserna vid Filbornaverket, motsvarande cirka 210 000 ton CO2 årligen.