Nyheter

Sanktionshot mot rysk ägare skapar oro på Kubal I Sundsvall

Sundsvall har hamnat i stormaktspolitikens centrum: Om sanktioner utfärdas mot Ryssland drabbas hundratals anställda på aluminiumverket Kubal i Sundsvall, rapporterar Dagens Samhälle.

En av Rysslands rikaste personer – Oleg Deripaska äger nämligen Kubal i Sundsvall. Han har av USA beskrivits att stå nära Vladimir Putin. Oleg Deripaska har tidigare varit föremål för sanktioner: 2018 införde USA sanktioner mot Deripaskas företag Rusal men lyfte 2019 straffåtgärden.

Men nu sprids oron bland personalen på Kubal.

Kommunstyrelsens ordförande i Sundsvall, Bodil Hansson (S) säger till Dagens Samhälle att det är viktigt att inte spekulera och kapa oro i onödan. Man har en handlingsplan för att hantera ett större varsel.

Bodil Hansson:

– Jag har varit i kontakt med näringsdepartementet för att säkerställa att de är medvetna om att vi har Sveriges enda ryskägda aluminiumtillverkare, och de bevakar frågan.

KUBAL är den enda tillverkaren av primäraluminium och den största industrianläggningen i Sverige. Smältverkets kapacitet har vuxit mer än 10 gånger sedan det lanserades 1942. KUBALs omfattande modernisering, genomförd av RUSAL, har gjort det möjligt för smältverket att öka produktionseffektiviteten och minska påverkan på miljön.

Hälften av KUBALs produkter skickas till svenska kunder och den andra hälften går till kunder i Europa.