Nyheter

Pilkington först i världen med att elda sin ugn med 100% biobränsle

Pilkington United Kingdom Limited, del av NSG Group, är först i världen med att elda sin ugn med 100% biobränsle, som en del av ett industriellt projekt, för att hitta hållbara alternativ till naturgas.

Ett hållbart biobränsle tillverkat av organiskt avfallsmaterial användes för att elda glasugnen helt och hållet under 4 dagar vilket resulterade i cirka 15000 m² glas med det lägsta koldioxidavtrycket, som någonsin tillverkats! Bränslet avger cirka 80% mindre CO2 än naturgas, som traditionellt används.

Försöket är en del av ett projekt på 7,1 miljoner pund vilket leds av industriforsknings- och teknikorganisationen Glass Futures som arbetar under Department for Business, Energy and Industrial Strategy’s Energy Innovation Programme. Det syftar till att påvisa att ugnen kan köras säkert vid full produktion på koldioxidsnålt bränsle utan att produktkvaliteten påverkas.

Neil Syder, VD för Pilkington UK:

– Vårt första försök tillsammans med Glass Futures, och det första någonsin i världen, visar att biobränsle är ett realistiskt koldioxidsnålt alternativ till naturgas, vilket kommer att göra det möjligt för tillverkare att minska tusentals ton CO2 från sin produktion långt innan koldioxidfria alternativ finns mer lättillgängliga för industrin.

– Förra sommaren blev vi den första glastillverkaren i världen att elda en ugn med vätgas, vilket var ett stort steg framåt mot att bli en ”net-zero” industri. En avsevärd mängd arbete återstår innan vätgas och elektricitet blir genomförbara alternativ till naturgas för glastillverkare och då är biobränsle ett viktigt bränsle under övergångsfasen.

– Framgången med detta försök är även viktig för de många sektorer som förlitar sig på glas som ett integrerat byggnadselement i leverantörskedjan. Vi är nu mycket närmare glas med mindre mängd så kallat inbyggt kol. Detta kommer att hjälpa utvecklare att skapa en mer hållbar byggmiljö.

Aston Fuller, VD för Glass Futures:

– Det är fantastiskt att se en teknik som demonstrerades på en containerugn för ett år sedan användas på en floatglaslinje bara ett år senare. Biobränsle representerar en verklig kortsiktig möjlighet för den brittiska glasindustrin att leda vägen inom hållbarhet bland energiintensiva industrier och skapa vägar till potentiella långsiktiga möjligheter för den globala sektorn. Detta försök är ytterligare ett bra exempel på vad som kan uppnås när industrin, den akademiska världen samt offentliga partners arbetar tillsammans för att ta itu med framtidens stora utmaningar och möjligheter.

I en floatglasugn pumpas brinnande gas in i en 20 meter lång kammare för att värma upp den till 1600 °C, vilket gör att råmaterialet (inkl. sand och återvunnet glas), smälter till en konsistens av sirap. Glasmassan flyter sedan ut på ett bad av smält tenn, då glaset blir helt plant, innan det kyls ner.

Pilkington UK använde vätgas för att elda i ugnen i augusti 2021 i världens första test som en del av HyNet Industrial Fuel Switching projektet för att minska koldioxidutsläppen inom industrin i nordvästra England.

År 2022 är det 70 år sedan Sir Alastair Pilkington utvecklade floatglasprocessen i St Helens. FN har utnämnt 2022 till International Year of Glass för att uppmärksamma glaset i dåtid, nutid och framtid.