Nyheter

AFRY levererar tekniktjänster för renovering av sågverk i Finland

Det finska träförädlingsföretaget Pölkky Oy har tilldelat AFRY ett teknik- och konsultuppdrag i samband med renoveringen av sågverken i Kajani och Taivalkoski.

Trä är en naturlig, förnybar och hållbar råvara med unika materialegenskaper. Förnybart och ansvarsfullt producerat trä är det enda byggmaterialet som verkligen kan kallas hållbart. Trä används i allt högre grad som råvara inom byggbranschen eftersom företagen uppmuntras att använda mer hållbara byggmetoder för att minska branschens höga koldioxidutsläpp.

– AFRY är ett företag med bred kompetens och djup branschspecifik kunskap. Vi känner oss trygga med valet av AFRY som samarbetspartner, säger Petteri Virranniemi, verkställande direktör för Pölkky Oy.

Pölkky Oy är det största privata träförädlingsföretaget i norra Finland. Som en del av företagets långsiktiga tillväxtstrategi ska Pölkky bygga om sin produktionsanläggning i Kajaani under perioden 2022–2024. Sågverkskapaciteten ska ökas till 450 000 kubikmeter sågad vara per år, vilket motsvarar en timmerförbrukning på cirka 900 000 kubikmeter per år.

Pölkky kommer också att förnya sågtekniken vid anläggningen i Taivalkoski. Efter den första investeringsfasen ska sågverkskapaciteten i Taivalkoski öka till 300 000 kubikmeter sågad vara per år under 2023. Detta innebär en årlig timmerförbrukning på 600 000 kubikmeter.

AFRY kommer att tillhandahålla multidisciplinär projektering för modernisering av sågverken och uppbyggnad av nya såglinjer. Dessutom ska AFRY genomföra studier kring logistik, infrastruktur och utsläpp. Ordervärdet anges inte.

– Det är hedrande för oss att få vara Pölkky Oy:s samarbetspartner i detta framtidsprojekt kring hållbar träbearbetning. Vår verksamhetsmodell, där lokal närvaro och kunskap stöds av global kompetens, gör det möjligt för oss att leverera teknik- och konsulttjänster i världsklass till Pölkky, säger Kalle Rasinmäki, chef för Process Industries Finland inom AFRY.