Nyheter

Northvolts tredje gigafabrik etableras i Tyskland

Idag tillkännager Northvolt sin avsikt att etablera en batterigigafabrik i Heide, Schleswig-Holstein, norra Tyskland. Med en årlig potentiell produktionskapacitet på 60 GWh kommer Northvolt Drei leverera ett utbud av hållbart producerade litiumjonbatterier till den europeiska marknaden, tillräckligt för cirka en miljon elfordon.

Den nya gigafabriken ökar Northvolts pipeline av batteritillverkningskapacitet under utveckling till över 170 GWh, och främjar därigenom företaget på sitt uppdrag att leverera batterier på ett sätt som kännetecknas av ren energi och cirkuläritet som skiljer sig fundamentalt från tillvägagångssätt som dominerar den globala industrin idag.

Peter Carlsson, medgrundare och VD för Northvolt:

– Vi är glada över att tillkännage Northvolt Drei – ett projekt som passar väl in i ett lovande framtida kluster av renteknologiska satsningar som växer fram i norra Tyskland och främjar den bredare europeiska övergången mot en hållbar utveckling. samhälle där Tyskland spelar en avgörande roll.

Northvolt Drei har tänkt att producera sina första batterier 2025 och ge cirka 3 000 nya jobb. En central avsikt för Northvolt Drei är att leverera högpresterande litiumjonbatterier, producerade med det lägsta miljöavtrycket på den europeiska kontinenten.

Valet av Heide, Schleswig-Holstein, är nyckeln till att uppnå detta mål. Regionen är värd för det renaste energinätet i Tyskland, ett som kännetecknas av ett överskott av el som genereras av vindkraft på land och till havs och förstärkt av ren energi som tillhandahålls genom nätanslutningar till Danmark och Norge. ger ytterligare möjligheter.

Lokal tillverkningsexpertis i Schleswig-Holstein-regionen och Heide kommer att säkerställa att fabriken levererar batterier av högsta kvalitet, medan fabriken i sig kommer att ge kritisk arbetskraftserfarenhet med batteriteknologi – en framväxande hörnstensteknik i den europeiska ekonomin.

Med hållbarhet i framkant av design och beslutsfattande kring Northvolt Drei, kommer fabriken att hämta betydande volymer av sina råmaterialbehov från återvunna batterimetaller, som en del av Northvolts åtagande att hämta 50 procent av sitt råmaterialbehov från återvinning till 2030.