Nyheter

ABB släpper hållbarhetsrapport för 2021

ABB har släppt sin hållbarhetsrapport för 2021 där företaget beskriver resultaten enligt de fyra grundpelarna i den ambitiösa hållbarhetsstrategin 2030.

– Hållbarhet är centralt för ABB:s företagssyfte och för vår förmåga att generera värde för våra intressenter i hela värdekedjan, säger ABB:s vd Björn Rosengren. Jag är mycket glad över att vi 2021 fick en utomordentlig start på att uppnå de ambitiösa mål vi har satt upp i vår hållbarhetsstrategi 2030.

ABB är ett av de första företagen i branschen att lämna en redovisning av hur väl man uppfyller granskningskriterierna enligt EU:s nya klassificeringssystem för hållbara ekonomiska aktiviteter, kallat ”EU-taxonomin”.

Målet med EU-taxonomin är att ta fram en tydlig definition av vad som är att betrakta som ”hållbart” för att kunna driva investeringar i ekonomiska aktiviteter som bidrar till EU:s klimat- och energimål och som stöttar EU:s gröna giv.

Ett samhälle med låga koldioxidutsläpp

Under det första året efter lanseringen av ABB:s hållbarhetsstrategi 2030 har företagets produkter, tjänster och lösningar redan gjort det möjligt för kunderna att minska sina utsläpp räknat i koldioxidekvivalenter med 11,5 megaton.

ABB strävar efter att hjälpa kunderna att minska sina årliga utsläpp räknat i koldioxidekvivalenter med över 100 megaton fram till 2030, vilket motsvarar de årliga utsläppen av 30 miljoner bilar med förbränningsmotorer. ABB:s revisionsmetod har verifierats av en tredje part.

– Vi menar vi att tekniken är nyckeln till en hållbar framtid och till att tackla klimatförändringarna, säger Theodor Swedjemark, ABB:s kommunikations- och hållbarhetschef. Även om vi är på god väg att nå vårt mål om koldioxidneutralitet i vår egen verksamhet till 2030, kommer den största påverkan dock att uppnås genom de ledande tekniker som ABB tillhandahåller kunderna.

Bland ABB:s tekniker med den största energieffektivitetspotentialen återfinns högeffektiva motorer och drivsystem. Elmotorer, som återfinns i många skilda tillämpningar inom industrin och i byggnader, står för 45 procent av världens elförbrukning, vilket innebär att också små effektivitetsförbättringar ger potential för enorma energibesparingar.

Den schweiziska tillverkaren av pappersförpackningar, Model Group, har till exempel minskat sin energiförbrukning med nästan 900 000 kWh per år – det motsvarar elförbrukningen för cirka 200 enfamiljshus – genom att man implementerat nya motorer och drivsystem från ABB.

Förra året gjorde ABB goda framsteg mot att uppnå koldioxidneutralitet i den egna verksamheten till 2030 då företaget minskade sina koldioxidutsläpp med 39 procent jämfört med basåret 2019.

ABB satsar på att elektrifiera hela fordonsflottan på över 10 000 fordon och köpa in 100 procent förnybar el till 2030. Redan under 2021 lades 44 procent av ABB:s nya globala fordonsbeställningar på antingen elfordon eller pluginhybrider.

Andelen certifierad grön el och egengenererad solenergi ökade till 51 procent, en uppgång från 31 procent föregående år. Fler än 100 energieffektiviseringsprojekt implementerades inom ABB, med energibesparingar på 17,5 GWh.

I och med Beijing (Kina), Borgå (Finland) och Ede (Nederländerna) adderades ytterligare tre anläggningar till ABB Mission to Zero™ under 2021, vilka alla använder ABB:s digitala och smarta energihanteringslösningar, något som understryker koncernens satsning på att föregå med gott exempel vad gäller minskning av utsläppen.