Nyheter

Justerad order var otillåten direktupphandling

Ändringen av det avtal som VA Syd tidigare hade ingått om köp av utrustning för slambehandling var av sådan omfattning att det i praktiken var fråga om en ny upphandling. Ändringsavtalet skulle därför ha annonserats enligt upphandlingsreglerna. Nu yrkar Konkurrensverket att VA Syd ska betala 1,7 miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift för en otillåten direktupphandling.

Det var i juni 2020 som kommunalförbundet VA Syd ingick ett avtal om inköp och installation av slambehandlingsutrustning till Källby avloppsreningsverk i Lund. VA Syd består av kommunerna Burlöv, Eslöv, Lomma, Lund och Malmö.

Under september 2020 upptäckte VA Syd att den upphandlade slambehandlingsutrustningen var underdimensionerad och att den ursprungliga lösningen inte motsvarade behoven. Kommunalförbundet vände sig därför i december till leverantören och beställde ny utrustning. Ett ändringsavtal ingicks i maj 2021.

Av Konkurrensverkets utredning framgår att utrustningens omfattning och kapacitet nästan fördubblades i ändringsavtalet i förhållande till det ursprungliga avtalet. Den aktuella ändringen är av sådan omfattning att det i praktiken var fråga om en ny upphandling. Avtalet skulle därför ha annonserats enligt lagen om upphandling inom försörjningssektorerna (LUF).

– En justering av avtal kan ibland krävas men den upphandlande myndigheten måste försäkra sig om att ändringen görs på ett sätt som är förenligt med upphandlingsreglerna, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten.

Konkurrensverket anser att ändringsavtalet utgör en otillåten direktupphandling och vänder sig nu till Förvaltningsrätten i Malmö och ansöker om att kommunalförbundet VA Syd ska betala 1 700 000 kronor i böter/upphandlingsskadeavgift.