Nyheter

Smoltek uppdaterar om arbetet med bolagets nanofiberbaserade cellmaterial för elektrolysörer

Smoltek Nanotech Holding AB har utvecklat ett högpresterande nanofiberbaserat cellmaterial för PEM-elektrolysörer, vilket kan effektivisera produktion av fossilfri vätgas. Under hösten 2021 inleddes ett utvecklingssamarbete med en industriell tillverkare av insatsmaterial till elektrolysörer och siktet är inställt på att kunna börja tillverka småskaliga prototyper under 2023.

Smoltek meddelade under hösten 2021 att bolaget har uppnått experimentella belägg (proof-of-concept) för det högpresterande, nanofiberbaserade cellmaterialet för PEM-elektrolysörer. Samtidigt meddelades att bolaget avsåg att inleda utvecklingssamarbete för den fortsatta utvecklingen av cellmaterialet, vilket också har skett.

– Under slutet av 2021 inleddes förberedande steg i ett utvecklingssamarbete med en stor industriell tillverkare av insatsmaterial till elektrolysörer. Dock har vissa förseningar uppstått, vilket innebär att vi inte ännu kunnat skriva avtal kring och starta huvuddelen av detta projekt, säger Ellinor Ehrnberg, vd för Smoltek Innovation.

Smoltek bedriver även diskussioner med andra potentiella industripartners inför den fortsatta utvecklingen av cellmaterialet för PEM-elektrolysörer. Samtidigt arbetar utvecklingsteamet med att testa olika slags korrosionsskyddande beläggning, optimera katalysmaterial med mera.

– Ambitionen är att under 2023, eller tidigare, inleda ett samarbete med en stor tillverkare av elektrolysörer, eller komponenter till elektrolysörer, för att tillsammans bygga småskaliga prototyper, för att på sikt använda Smolteks nanofiberbaserade cellmaterial i kommande generationer, avslutar Ellinor Ehrnberg.

Smoltek vill passa på att förtydliga hur bolagets olika samarbeten är upplagda: Utvecklingsarbetet som pågår idag sker med en industriell tillverkare av insatsmaterial till elektrolysörer. Samarbetet som bolaget därefter siktar på för prototyptillverkning är planerat att ske med en tillverkare av elektrolysörer, eller komponenter till elektrolysörer.

På bilden: Ellinor Ehrnberg, vd Smoltek Innovation AB