Nyheter

Debatt: ”Fullt möjligt att stoppa EU:s import av rysk gas”

”Intäkterna från olje- och gasexporten är kärnan i Rysslands ekonomi, och själva förutsättningen för Putins krig i Ukraina. Västvärldens sanktioner har ändå i stort undvikit energisektorn. Men EU-länderna skulle i det korta perspektivet klara även ett importstopp. Och kriget rasar nu.”

Det skriver Tomas Kåberger, professor, Chalmers och Anders Wijkman, hedersordförande Club of Rome,  ordförande Climate-KIC i ett debattinlägg i Dagens Nyheter:

”Vladimir Putins regim är starkt ekonomiskt beroende av export av energi och gammal energiteknik. Halva ryska statsbudgeten kommer från export av fossila bränslen. Ryssland, tillsammans med Kazakstan och Uzbekistan, står därtill för mer än hälften av världens uran­utvinning. Alla kärnreaktorer som börjat byggas utanför Kina efter 2019 har en rysk leverantör.”

”Den snabba utbyggnaden av billig förnybar elproduktion i världen är därför ett hot mot den ryska ekonomin. Fyra femtedelar av all ny elproduktionskapacitet som togs i drift 2020 baserades på förnybar energi.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.dn.se/debatt/fullt-mojligt-att-stoppa-eus-import-av-rysk-gas/