Nyheter

Hitachi Energy öppnar ny fabrik i Smedjebacken

Hitachi Energy meddelar idag att de öppnar en ny 2500 kvadratmeter stor fabrik i Smedjebacken under augusti 2022 för att möta den ökande efterfrågan på system för högspänd likström (HVDC). HVDC-tekniken har en betydande roll för den globala energiomställningen då den möjliggör storskalig integrering av förnyelsebar energi.

Produktionen av klassiska HVDC-ventiler som bland annat används för ultra-höga spänningar samt FACTS-ventiler som används för att stabilisera elnät kommer att flyttas från Hitachi Energys site i Ludvika till den nya fabriken i Smedjebacken. Detta för att göra plats i fabriken i Ludvika för den senaste generationens HVDC produkter, särskilt lämpade för stabil integrering av vindkraft, sammanlänkning av olika elnät och för att stötta svaga elnät där man ser en starkt växande efterfrågan.

Från start kommer cirka 50 medarbetare arbeta i den nya fabriken, men för att tillgodose den ökade efterfrågan behöver man rekrytera runt 100 nya medarbetare till ventilproduktionen med placering i Ludvika och Smedjebacken. Till fabrikerna söker man främst montörer, men även medarbetare inom logistik, produktionsteknik och automation. Total beräknar Hitachi Energy med att rekrytera runt 500 personer, varav många ingenjörer men även andra kompetenser, i Sverige under det kommande året.

– Vi ser en stor ökad efterfrågan på vår världsledande teknik som påskyndar den hållbara energiomställningen runt om i världen och vi är väldigt glada över att vi kan fortsätta investera och expandera vår produktion i Dalarna, säger Andreas Berthou, global chef för enheten HVDC. I Sverige har vi både vårt kompetenscentrum och en viktig del av produktionen, och vi ser fram emot att välkomna hundratals nya medarbetare som vill vara med och bidra till den globala omställningen, tillägger han.

Att möjliggöra energiomställningen med HVDC teknologi 

HVDC-tekniken är erkänd för att möjliggöra en ren energiomställning, bidragande till FN:s hållbarhetsmål nummer 7: säkerställa tillgång till ekonomiskt överkomlig, tillförlitlig, hållbar och modern energi för alla.

Hitachi Energy lanserade kommersiell HVDC teknik för mer än 65 år sedan. HVDC Light®, baserad på spänningsstyv omriktarteknik (VSC), är ett mycket dynamiskt och effektivt alternativ till växelström (AC) för att förflytta stora mängder av elektricitet med högre effektivitet, längre sträckor, och med lägre förluster.

HVDC Light® bidrar till säker och stabil kraftöverföring mellan elnät med olika spänning eller frekvens. Det gör att tekniken passar för integrering av förnyelsebar energi, som exempelvis havsbaserad vindkraft och för att sammankoppla och stärka AC-nätverk. Den avancerade tekniken har också black-start funktionalitet, vilket möjliggör snabb återställning vid eventuella strömavbrott.

Hitachi Energy har levererat mer än hälften av världens alla HVDC-projekt. Det inkluderar havsbaserade vindkraftsprojekt som Dogger Bank Wind Farm A, B och C samt DolWin 1, 2 och 5 i Nordsjön. Hitachi Energy har också nyligen levererat Nordlink som för första gången sammanlänkar Tyskland och Norge och är i slutleverans av North Sea Link som sträcker sig mellan Norge och England.