Nyheter

Debatt: ”Det största energipolitiska beslutet i Sverige just nu fattas bakom kulisserna”

”Putins krig mot Ukraina påminner oss om beroende av energi och dess priser. De goda nyheterna är att Sverige har gott om pengar på banken för att bygga bort prisskillnader och stärka elnätet. Även för stärkt stabilitet och beredskap. De dåliga är att Sverige inte använder pengarna.”

Det skriver Per Tryding, vice vd vid Sydsvenska handelskammaren i ett debattinlägg i Dagens Industri:

”Det är extra intressant att det i särklass största energipolitiska beslutet i Sverige just nu fattas bakom kulisserna. Det handlar om trettio miljarder i så kallade flaskhalsintäkter som svenska kraftnät hanterar. Pengarna är öronmärkta för att ta bort skillnader i pris mellan elområden. SVK har nu ingett sitt förslag på hur pengarna skall användas.”

”De här flaskhalsintäkterna är en central del av systemet med reglering genom prisområden. Priser på el sätts dagen innan den skickas i datorer på en handelsbörs. Därför kan man tänka bort elnätet. När spotpriset skall sättas så skapas först ett utgångspris baserat på tillgång och efterfrågan inom varje område. Detta sker som om det helt saknades fysiska hinder. Därför blir det låga utgångspriser i norr och höga i syd. Sedan skall handel mellan elområdena jämna ut prisskillnaden. Men mellan elområden så tar prisbildningen hänsyn till att elen måste flyttas på ledningar. Därför stannar utjämningen av och ett slutpris skapas som är olika för varje elområde. Detta sker en gång i timmen.”

Kort sagt: Kash bör skaffa koll på sin cash.

Per Tryding, vice vd vid Sydsvenska handelskammaren