Nyheter

Sverige bidrar med olja till IEA:s gemensamma avtappning av olja ur beredskapslager

Regeringskansliet har meddelat Internationella energibyrån (IEA) att Sverige har för avsikt att medverka i den gemensamma lageravtappningen av olja ur beredskapslagren.

Sverige bidrar med 551 000 fat olja till marknaden.

– Det är viktigt att samtliga 31 medlemsländer i IEA skickar en samordnad signal till den globala oljemarknaden om att IEA är redo att agera för att det inte ska bli avbrott i leveranserna till följd av Rysslands invasion av Ukraina, säger energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar.

Den 1 mars 2022 hölls ett IEA-möte på ministernivå där man enades om en gemensam frivillig lageravtappning om 60 miljoner fat olja under en månad från de 31 medlemsländernas beredskapslager.

Regeringskansliet har informerat IEA om att en process inletts för att regeringen i närtid ska kunna besluta om att Sverige ska bidra till den gemensamma lageravtappningen från svenska oljelager.

Sveriges exponering mot ryska energiprodukter är förhållandevis låg. I nuläget är myndigheternas bedömning att det inte finns någon akut risk för Sveriges energiförsörjning.

Det svenska bidraget till den gemensamma lageravtappningen har inte någon betydande påverkan på svensk försörjningstrygghet.