Nyheter

Debatt: ”Kan Sverige klara sig utan kärnkraft?”

”Den frågan kommer säkert många att ställa sig, efter de skenande elpriserna nu i vinter. Vad är det som skjuter drivmedelspriserna i höjden? Är det bara så enkelt som att ta bort skatterna på dessa varor? Kan det vara så att oljebolagen, med medias benägna hjälp skapar denna hysteri för att kunna ta ut en större vinst? Vi som inte haft ett bundet elavtal får betala extra nu. Men vi klagade inte tidigare när vi betalde mindre, kanske betydligt mindre, än de som bundit sina avtal.”
Det skriver Thord Paulsson, fd säkerhetshandläggare och Bengt Silfverstrand fd riksdagsledamot (S) i en debattartikel i Hallandsposten:
”Vad är alternativen? Mer vindkraft och mer solenergi? Ja mycket talar för detta. Och forskningen kan kanske hitta nya möjligheter.”
”Varför stoppas vindkraftsparker till havs i de kommuner som styrs av den borgliga majoriteten och vad är motivet för avslagen? Det är ju nu vi behöver öka vår kapacitet för att skapa en större produktion av elkraft. Inte inom den tidsrymd, 16 år i vårt grannland Finland, som det tar att bygga nya kärnkraftverk. Vi har även att ta hänsyn till ett ökat behov av utrymme för förvaring av mer kärnavfall om vi bygger ut kärnkraften. Det vore ansvarslöst att lämna säkerhetsfrågan till framtida generationer. Den långsiktiga förvaringsfrågan är fortfarande olöst.”
Läs hela debattartikeln här: