Nyheter

Igrene: ”Regeringen vill stoppa utvinning av kol, olja och naturgas i Sverige”

Som Igrene nyligen meddelade föreslår regeringen i en lagrådsremiss ändringar i miljöbalken och minerallagen som innebär förbud mot utvinning av kol, olja och naturgas.

Efter försök till tolkning av innehållet i lagrådsremissen noterar Igrene att regeringsförslaget rimmar mycket dåligt med EU-kommissionens förslag till EU-parlamentet,     nämligen att naturgas skall klassas som grön energi till dess bättre alternativ finns att tillgå att Sverige borde fasa ut kol och olja med den ur miljösynpunkt renare naturgasen att det verkar orimligt att Sverige skall förbjuda utvinning av naturgas innan vi gjort oss av med importerad kol, olja och naturgas att leverera gas från Siljansringen till svenska företag innebär att Sveriges miljömål inom transportsektorn blir lättare att nå.

Alternativet är naturgas från Ryssland eller Nordsjönatt i det geopolitiska läge som just nu råder är tidpunkten för föreslagna lagändringar inte förståelig, menar Igrene i ett pressmeddelande.

I lagrådsremissen sägs att ”indirekt utvinning” skall kunna tillåtas under särskilda omständigheter. Det måste ytterligare utredas huruvida detta trots allt innebär att Igrene kan få tillstånd att konvertera metangas till vätgas nere i borrhålen och låta koldioxiden stanna kvar nere i marken.