Nyheter

Transtema förvärvar samtliga aktier i Tessta Connect i Norge

Transtema Group meddelar att bolaget tecknat avtal om att förvärva 100 % av aktierna i Tessta Connect AS samt 100 % av aktierna i Tessta G-Trench AS i Norge för en initial köpeskilling om 190 MNOK jämte en potentiell tilläggsköpeskilling om maximalt 210 MNOK.

Tessta Connect är ett av Norges ledande bolag inom service och byggnation av telekomnät och har ca 100 anställda, bolaget har varit verksamt sedan 1988 och har huvudkontor i Oslo. Omsättningen under 2021 uppgick till 413 MNOK med en rörelsemarginal (EBITA) om 10 %. Ledningen i Tessta Connect kommer att fortsätta leda bolaget efter förvärvet.

Efter genomfört förvärv av Tessta Connect uppgår Transtemas omsättning pro-forma för 2021 till  ca 2 100 MSEK med en rörelsemarginal (EBITA) om 8,5 %. Tessta Connect förväntas bidra positivt till Transtemas omsättning och stärka rörelseresultatet från tillträdesdagen. Förvärvet och tillträdet förväntas vara genomfört under mars 2022.

Initial köpeskilling, på kassa- och skuldfri basis och under antagande om ett normaliserat rörelsekapital, består av 172 MNOK i kontanter och 18 MNOK i Transtemaaktier. Teckningskursen är beräknad enligt den volymvägda genomsnittskursen för Transtemaaktien under 30 dagar före avtalets ingående. Transtemas styrelse kommer att besluta om apportemission vid tillträdet med stöd av årsstämmans bemyndigande från 6 maj 2021. En tilläggsköpeskilling, baserad på Tessta Connects rörelseresultat under 2022 samt 2023, kan komma att utgå med 80% kontanter och 20% aktier i Transtema. Tilläggsköpeskillingen kan vid maximalt utfall uppgå till högst 210 MNOK och utgå tidigast under första kvartalet 2024.

– Tessta Connect är precis det vi letat efter i Norge. Bolaget blir vår plattform för fortsatt expansion och tillväxt i Norge. Med långsiktiga kundrelationer, hög kvalitet, hållbarhet i framkant och en kompetent ledning blir Tessta Connect ett värdefullt tillskott i Transtema-koncernen, där vi gemensamt ser stora framtida möjligheter. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med alla våra nya kollegor i Norge, säger Magnus Johansson, Koncernchef Transtema.

– Tessta Connect har haft en fantastisk utveckling de senaste åren, och vi ser stora fördelar med att bli en del av Transtema för att kunna ta nästa steg i bolagets utveckling. Med Transtemas support kan vi bredda vårt utbud och fortsätta växa, säger Roger Selmersen, Daglig leder Tessta Connect AS.

Om Transtema
Transtema är ett av Sveriges ledande företag inom design, byggnation, drift och underhåll av kommunikationsnät samt tekniska konsulttjänster till teleoperatörer, stadsnät, kommuner, kraftbolag samt större företag. Transtema tillhandhåller också nätverksutrustning, tjänster och produkter inom datalagring samt IoT-lösningar. Transtema grundades 1997.
Nettoomsättning i Transtema Group AB (publ) år 2021 var 1 690 Mkr (1 405). Antal anställda i koncernen är ca 1 100. Transtema Group AB är listat på Nasdaq Stockholm Main Market med ticker TRANS.