Nyheter

Stora Enso avyttrar Kvarnsveden

Stora Enso meddelade idag att man har tecknat en avsiktsförklaring för att avyttra anläggningen Kvarnsveden till Northvolt. På grund av strukturell nedgång i efterfrågan på grafiskt papper presenterade Stora Enso i april 2021 sin plan för att stänga anläggningen för papperstillverkning i Kvarnsveden. Kvarnsveden grundades 1900 och har tillverkat massa och papper i mer än 120 år tills produktionen avslutades i september 2021.

Northvolt är en europeisk leverantör av hållbara battericeller och kommer att utveckla anläggningen för tillverkning av batterier. Man kommer att återanvända och renovera den befintliga anläggningen och dess infrastruktur. Enligt Northvolt förväntas gigafabriken påbörja verksamhet i slutet av 2024. Den kommer att ha upp till 1 000 anställda.

– Hållbarhet är Stora Ensos högsta prioritet och det gäller även i svåra situationer. Vi har sedan vårt beslut att stänga anläggningen fokuserat på att hitta en ny ägare som kan ta över Stora Ensos långa och hållbarhetsinriktade arv vid Kvarnsveden och i lokalsamhället. Northvolt levererar, precis som Stora Enso, moderna och innovativa lösningar som bidrar till en klimatvänlig framtid. Genom överenskommelsen kommer Kvarnsveden att fortsätta bidra med tillväxt, både för Northvolt och Borlänge, säger Per Lyrvall, Sverigechef på Stora Enso.

Kvarnsveden har många fördelar, såsom kompetent arbetskraft, goda järnvägsförbindelser, koppling till det nationella elnätet, och tillgång till rent vatten. Enligt Northvolt kommer anläggningen att drivas med 100 % ren energi. Man kommer att tillverka både katodmaterial och battericeller.

Peter Carlsson, medgrundare och VD på Northvolt, kommenterar:

– Sedan starten har Northvolt fokuserat på cirkulär produktion, men det här är första gången vi kommer att återanvända en redan befintlig industrifastighet. Tillgången till energi, industriellt vatten och regionens breda industrikompetens gör Kvarnsveden till en optimal plats för en gigafabrik. Vi ser med glädje fram emot att vara med och skapa detta nya kapitel i Borlänges historia som ett globalt industrinav, säger Peter Carlsson, VD och medgrundare av Northvolt.

Det slutgiltiga avtalet om transaktionen förväntas undertecknas under de kommande månaderna. Viss infrastruktur och utrustning, inklusive sodapannan, omfattas av separata processer och ingår inte i avtalet med Northvolt. Transaktionen förväntas inte påverka Stora Ensos operativa rörelseresultat eller nettoskuld nämnvärt.