Nyheter

ABB genomför förändringar i koncernledningen

ABB tillkännager idag ledningsförändringar för två affärsområden i koncernledningen som träder i kraft 1 april 2022.

Morten Wierod, som nu är chef för Motion, blir chef för Electrification, medan Tarak Mehta, som nu är chef för Electrification, blir chef för Motion.

– Morten och Tarak har båda visat ett starkt ledarskap och har uppnått dokumenterade resultat under sina karriärer hos ABB. Sedan Morten tog över ledarskapet för Motion har han på ett framgångsrikt sätt befäst vår globala ledarskapsställning inom både drivsystem och elmotorer. Under Taraks ledning har Electrification positionerat sig som en av de ledande verksamheterna inom sitt område, förvärvat och integrerat GE Industrial Solutions samt drivit fram en betydande tillväxt för E-mobility-verksamheten samtidigt som de övergripande resultaten har förbättrats, säger ABB:s vd Björn Rosengren.

– Det är nu rätt tid för Morten och Tarak att ta sig an nya roller och driva resultaten för affärsområdena till högre nivåer av lönsam tillväxt. Jag är glad att båda två har tagit sig an utmaningen att leda våra mest lönsamma affärsområden som är centrala för koncernens mål att elektrifiera världen samtidigt som vi driver energieffektivitet, tillägger han. 

Tarak Mehta, som har både amerikanskt och schweiziskt medborgarskap, började på ABB 1998 och har haft ett antal olika ledande befattningar inom divisionen Power Products i USA, Sverige och Schweiz.

Han blev sedan global chef för ABB:s Transformers-verksamhet och utsågs till ledamot av ABB:s koncernledning 2010 som chef för divisionen Low Voltage Products och 2016 blev han affärsområdeschef för Electrification. Innan Tarak Mehta började på ABB arbetade han i åtta år på Cooper Power Systems i USA. Mehta har en kandidatexamen i maskinteknik från Purdue University och en MBA i ekonomi och marknadsföring från University of Chicago.

Morten Wierod, som är norsk medborgare, började på ABB 1998 och har innehaft flera olika högre ledande befattningar i Norge. Därefter flyttade han till Kina 2008 som lokal chef för lågspänningsprodukter och flyttade till Schweiz 2011 som vd för Control Products.

Han utsågs 2015 till Managing Director för affärsenheten Drives inom divisionen Robotics and Motion. Han blev ledamot i koncernledningen 2019 som affärsområdeschef för Motion. Morten Wierod har en magisterexamen i elektroteknik från Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet.