Nyheter

Fokuserar på NDT-besiktning av efterspända betongbroar

Kiwa satsar på ökad kompetens och avancerad utrustning för att erbjuda nya tjänster som uppfyller instruktioner från Statens vegvesen i Norge.

Förspänd betong har länge ansetts vara en pålitlig och effektiv metod för brukskonstruktion, men efterspända betongbroar är föremål för försämring med tiden, och det är nödvändigt att kontrollera dem kontinuerligt för att bibehålla strukturell integritet och förlänga livslängden.

Bjørnar Meland, besiktningsdirektör i Kiwa Norge, säger att den här typen av besiktning är en ny tjänst som Kiwa kan erbjuda entreprenörer som ska utföra huvudbesiktningen av större broar.

Statens vegvesen i Norge har utfärdat en instruktion som kräver att en huvudbesiktning inkluderar följande NDT-metoder: Visuell inspektion för att markera och kontrollera kritiska områden, Täckmätare, GPR (Ground Penetrating Radar), Ultraljudspulseko (MIRA), Impact Echo och visuell inspektion/borrning och användning av endoskop.

Internationellt samarbete och nya investeringar Meland framhåller att de har dragit nytta av ett nära samarbete med Kiwa Tyskland som har lång erfarenhet inom området.

Han fortsätter:

– Vad jag vet är Kiwa den enda leverantören som kan utföra sådana kontroller med egen personal i Norge. Vi har investerat i avancerad utrustning för att kunna leverera en service av hög kvalitet. Dessutom har vi förstärkt vårt team med ny kompetens från byggbranschen, säger Meland.

En av de nya resurserna Meland har tagit in är M.Sc. Ivan Soldo. Soldo har tidigare arbetat som byggledare i Norge och konstruktionsingenjör i Kroatien. Han har erfarenhet av byggnadsprojektering, vägprojektering, trafikplanering, samt kontroll av byggnationer/tillsyn.

Soldo har genomfört en masterstudie i byggmaterial med en masteruppsats i oförstörande provning av betong.

– Jag tror att min bakgrund gör att jag har mycket att bidra med inom NDT och besiktning. Den här typen av uppdrag är komplicerade och kräver både lång erfarenhet av att bedöma betongkonstruktioner och färdigheter i att hantera NDT-tekniker, mjukvara och utrustning, säger Soldo och tillägger:

– Kiwa har den kompetens och utrustning som krävs, och kan erbjuda en komplett besiktning som uppfyller de krav som Statens vegvesen ställer. Jag ser fram emot att arbeta med kollegor i Kiwa och hjälpa våra kunder.