Nyheter

Brahestad med i den nordsvenska vätgaspipelinen som vätgasproducent

Kuststaden Brahestad i norra Finland har i en studie som publiceras idag, identifierat platser som lämpar sig för industriell produktion och lagring av vätgas.

Brahestads mål är att bli ett viktigt centrum för både koldioxidneutral industri och vätgasproduktion i vätgasindustriregionen BotH2nia, som tar form kring det planerade vätgasnätverket i norra Sverige och Finland.

I Brahestad finns  redan ett SSAB-stålverk, som bolaget ska omvandla till en fossilfri stålproduktionsanläggning senast 2030.

Det svenska forskningsinstitutet RISE och Luleå tekniska universitet (LTU) genomför för närvarande en förstudie om byggandet av en vätgasledning och tillhörande infrastruktur i Sverige.

Liknande studier har genomförts i Finland och flera planeras. Planen är att bygga en vätgasledning från Brahestad till Luleå och därifrån vidare till Kiruna och Skellefteå, som båda framöver förväntas ha ett stort behov av vätgas i sina industrier.

– Vår undersökning har identifierat tre lämpliga platser i Brahestad där vi kan bygga både industriell produktion och lagring av vätgas, säger Pasi Pitkänen, direktör för Brahestads regionala utvecklingscentral.

– Vårt mål är att bygga upp en storskalig vätgasindustri i vårt område och vid behov sälja utsläppsfri vätgas till industrin i norra Sverige, fortsätter Pitkänen.

Vätgasproduktionen skulle dra nytta av de många projekten i Brahestadsregionen för att producera el utan koldioxidutsläpp och stärka regionens elnät. Vindkraftsoperatören OX2 planerar t.ex. vindkraftsprojektet Halla offshore, med upp till 160 vindkraftverk i havet utanför Uleåborg och Brahestad.

Vindkraftparken beräknas producera cirka 12 terawattimmar el per år och produktionen kunde inledas år 2030.

Det omfattande europeiska vätgasnätet, som är en del av initiativet European Hydrogen Backbone (EHB), knyter samman Sverige och Finland med den europeiska vätgasmarknaden som helhet. Studien om den lokala vätgasproduktionen beställdes av staden Brahestad och utfördes av Ramboll Finland Ab.