Nyheter

Partnering bra arbetsform vid stora anläggningsarbeten

Större anläggnings- och VA-projekt med många osäkerhetsfaktorer har allt att vinna på samverkans- och partneringupplägg.

Det hävdar Maria Berglund, Kretslopp och vatten i Göteborg, och Jonny Karlsson, Annebergs Bygg & Anläggning, efter ett lyckat samarbete kring byggnation av nya stomledningar vid Alelyckans vattenverk.

– Det enda man kan ångra är att vi inte tog in entreprenören ännu tidigare i projektet än vi gjorde här, säger Maria Berglund, delprojektledare hos beställaren Kretslopp och vatten. Fördelarna är så många, särskilt vid projekt som det här, med omfattande tekniska, logistiska och driftmässiga utmaningar, och där många förutsättningar inte går att förutse, utan kräver att arbetet anpassas under resans gång.

Och Jonny Karlsson, vd för Annebergs Bygg & Anläggning AB och platschef i entreprenaden, som har gott om erfarenhet av att arbeta i samverkan, håller med:

– Samverkan är framtiden, det påverkar möjligheterna att hantera oförutsedda händelser och problem och det påverkar hela arbetsklimatet. Det är än så länge inte lika vanligt med partnering vid VA-arbeten som vid till exempel husbyggen. Den här entreprenaden är vårt tredje projekt som drivs i samverkan, och hittills har vi bara upplevt arbetssättet som positivt.

Del av ett större projekt

De aktuella arbetena med stomledningar vid Alelyckans vattenverk i norra Göteborg är ett delprojekt i en större satsning som innefattar byggnation av en helt ny ultrafilteranläggning. Alelyckans vattenverk försörjer jämte Lackarebäcks vattenverk Göteborg med dricksvatten. Vid Lackarebäck har rening med ultrafilter redan installerats och snart är det alltså Alelyckans tur att få den typen av skydd mot exempelvis parasiter i dricksvattnet.

Alelyckan är ett gammalt vattenverk som byggts ut i flera olika etapper genom åren och det finns många befintliga ledningar i marken att förhålla sig till.

Entreprenaden avser bygget av stomledningar inne på vattenverksområdet, bland annat med rördimensioner på upp till 1200–1400 mm. Det är fråga om stora inkopplingar och ombyggnationer av hela ledningssystemet vid vattenverket, där processat vatten ska ledas vidare till den blivande ultrafilteranläggningen. Detta byggs samtidigt som den befintliga anläggningen är i full drift dygnet runt.

– Här har tillkommit en hel del förändringar i projektet under byggtid. Att hantera alla de utmaningar och behov som uppstår blir oerhört mycket enklare när man jobbar i samverkan, säger Jonny Karlsson.

Givande och lärorikt

– Ingen sitter på all kompetens och vi behöver verkligen varandra för att hitta de bästa lösningarna, säger Maria Berglund. Det är väldigt givande och lärorikt att få ta del av varandras kunnande, men också nödvändigt för projektet eftersom det har varit så många olika aspekter som måste hanteras innan vi kunnat ”landa” i en lösning.

– Vi har utifrån våra olika kompetenser gjort bedömningar tillsammans och tagit fram kalkyl och produktionstidplan gemensamt. Sedan är pengadiskussionen över så vida det inte kommer rena tilläggsbeställningar. Vi har kunnat arbeta prestigelöst i ett öppet klimat, säger Jonny Karlsson.

Och Maria Berglund lägger till:

– Det är väldigt svårt att som beställare beskriva alla förutsättningar i den här typen av upphandling så att entreprenören kan räkna på det. Det är byggtekniskt komplexa arbeten och många driftmässiga förutsättningar att förhålla sig till hela tiden. Det blev redan under förstudieskedet tydligt för oss att vare sig vi, entreprenören eller konsulten på egen hand kan bedöma förutsättningarna för att ta fram rätt lösningar.

– Om entreprenören får vara med tidigt och ta fram en detaljprojektering kan han också påverka vilka tekniska lösningar som väljs.

De tekniska lösningarna hänger tätt samman med vilken utförandeordning som arbetena ska genomföras i, vilket i sin tur hänger samman med logistiska behov både för pågående driftverksamhet och entreprenaden. Här har vi haft oerhörd nytta av att ta fram teknisk lösning och produktionstidplan gemensamt.

Ett arbetssätt för framtiden

Båda intygar att man haft turen att ha en bra projektorganisation, människor på båda sidor som fungerat bra med varandra och som kunnat samarbeta. Och Maria Berglund betonar fördelen av att projektgruppen har hållits i princip intakt längs hela resan.

– Det är oerhört gynnsamt rent kompetensmässigt men även på ett personligt plan, när man får arbeta i en stabil grupp under längre tid. Det skapar både ett gemensamt engagemang och tillit till varandra, och möjlighet att backa upp varandra vid till exempel sjukdom. Det har funnits en gemensam grundförståelse för projektet tack vare att vi jobbat tillsammans under lång tid.

På frågan om det är samverkan och partnering som gäller för framtida större arbeten svarar Maria Berglund:

– Ja, det tror jag verkligen. De stora vinsterna har man i komplexa projekt, där man inte har alla förutsättningar på plats från början. För framtida projekt skulle det vara intressant att ta in entreprenören i ett ännu tidigare skede, redan i förstudiefasen, för att få ut ännu mer av samverkansvinsterna.

Och Jonny Karlsson gissar att arbetssättet kommer att bli allt vanligare inom anläggnings- och VA-projekt i framtiden.

– Att göra sådana här jobb med fast pris hade krävt stora säkerhetsmarginaler. Det gagnar ingen av parterna. Här har vi genom samarbete och gemensamma riskbedömningar kunnat ta rimlig höjd för oförutsedda problem.

FAKTA:
Byggherre: Göteborgs stad Kretslopp och vatten
Utförandeentreprenör: Annebergs Bygg & Anläggning AB
Tidplan Fas 2 (Utförande): Hösten 2020 – våren 2022
Entreprenadkostnad: 65 MSEK