Nyheter

Centern: Bygg ut vattenkraften och pausa miljöprövningarna

Nu vill Centerpartiet samla stöd i riksdagen för utbyggnaden av vattenkraften och pausa miljöprövningarna.

Vattenkraften som idag står för 45% av Sveriges elproduktion kommer framgent att vara en av de viktigaste energikällorna, menar Centerns energipolitiska talesperson Rickard Nordin.

Problemet nu är den energiuppgörelse som sätter ett tak på 1,5 TWh av vattenkraften som får försvinna i den översyn av vattenkraften som ska göras de kommande 15 åren.

– Om man tittar på vad vattenmyndigheterna har lagt fram, så säger de själva att 1,5 TWh är inget de förhåller sig till. Och tittar man på de åtgärdsplaner som ligger och de bedömningar som finns, vad det skulle leda till i förlust av elproduktion, så är det mångdubbelt mer. Det är väldigt, väldigt allvarligt, säger Rickard Nordin till Dagens Industri.

Fakta:
Det finns cirka 2 000 vattenkraftverk i Sverige. Vattenkraften producerar mellan 50 och 75 terrawatttimmar (TWh) per år beroende på hur mycket det regnar och snöar. Det motsvarar 30 till 45 procent av elanvändningen i landet. Drygt 250 stora kraftverk i de stora älvarna står för 98 procent av vattenkraftproduktionen.