Nyheter

Nytt miljötillstånd vid Åkerslundsverket

Tillståndet ger Öresundskraft klartecken att blanda in upp till 40 procent tryckimpregnerat virke som bränsle vid värmeverket i Ängelholm. Avfallet blir ansvarsfullt omhändertaget, fjärrvärmepriset framtidssäkras och askan samlas ihop på ett miljöriktigt sätt.

Bakom det nya tillståndet ligger en utförlig process med bland annat myndigheter, kommunen samt närboende och innebär att Öresundskraft kan börja fasa ut vanligt trä i form av returträflis och i stället fasa in flisat, tryckimpregnerat trä.

– På så sätt gör vi dubbel nytta. Returträflis kan till stor del återanvändas i tillverkning av exempelvis nya spån- och träskivor. Men flisat, tryckimpregnerat trä får inte återanvändas. Så genom tillståndet tar vi dels hand om ett besvärligt avfall, dels frisätter vi returträflis till en annan marknad än förbränning, säger Ann-Sofie Lindqvist, projektledare.

Miljöutredningen i tillståndsprocessen består av grundliga utredningar för att se hur förändringen kan påverka både miljön i stort och miljön för närboende.

– De undersökningar och utredningar vi har gjort visar att det här inte innebär en försämring på något sätt, bland annat tack vare väldigt effektiv rökgasrening. I och med det nya tillståndet stärker vi dessutom miljösäkerheten genom att utöka kontroller och provtagningar. Det säger Johan Burström, avdelningschef Optimering & Miljö.

Ytterligare förbättringsinsatser på Åkerslundsverket, som exempelvis nya slamavskiljare på dagvattensystemet för att minska utsläpp, har införts och planeras.