Nyheter

Linde Energi byter ut ledningsstolpar mot hållbart alternativ

Linde energi fortsätter sitt arbete med att vädersäkra ledningsnätet och gör det mer långsiktigt hållbart. Tidigare har bolaget bytt kreosot-behandlade ledningsstolpar på sträckorna Lindesberg-Pikaboda och Lindesberg-Björkhammarshult.

Nu är tredje etappen igång och det innebär att 56 ledningsstolpar på en drygt 5 kilometer lång sträcka mellan Pikaboda och Rumängen ska bytas ut.

– 20 kV-ledningen mellan Pikaboda och Rumängen är en av våra viktiga stamlinjer. Den har nått en ålder som gör att vi behöver byta ut den och då gör vi det självklart med långsiktighet och hållbarhet i fokus, hälsar Ola Andersson, chef Anläggning på Linde energi.

I projektet används så kallade RVP Repellent-impregnerade furustolpar. Till att börja med impregneras furustolpen med ett krom- och arsenikfritt kopparbaserat metallsalt. Därefter följer en behandling med RVP Repellent, som är en blandning av mineral och vegetabiliska oljor – i detta fall linolja. Stolparna är klassificerade och godkända enligt Kemikalieinspektionens krav.

– Samtidigt som vi byter ledningsstolpar passar vi också på att byta den så kallade blanklinan längs ledningsnätet till en BLL-lina, som är isolerad med ett ytterhölje i återvinningsbar plast. Den förstärkta BLL-linan är utvecklad för att klara av att ett mindre träd faller på ledningarna, utan avbrott som följd, fortsätter Ola Andersson.

Vid varje strömavbrott påverkas drygt 500 av Linde energis elnätskunder, som nu kan se fram emot minskad risk för avbrott och en miljövänligare ledningsgata i skog och mark.

– Vi kan av olika anledningar inte gräva ner kabel längs den här sträckan, därför känns det bra att ur såväl miljö- som arbetsmiljösynpunkt ersätta de gamla kreosot-stolparna med miljövänligare och mer hållbara alternativ, avslutar Ola Andersson.

Arbetet väntas pågå till början av sommaren 2022.

Även i tidigare etapper har blanklina ersatts med BLL-lina. Mellan Lindesberg och Björkhammarshult ersattes kreosot-behandlade ledningsstolpar med RVP Repellent-stolpar, medan Linde energi mellan Lindesberg och Pikaboda använde WOPAS-stolpar.

WOPAS lanserades under 2017 och består av cirka 85 procent förnybart material. Material som dessutom kan återvinnas på nytt.