Nyheter

Svenskt rymdföretag revolutionerar svensk rymdindustri

Markstationsanläggningen på hög latitud i norra Sverige som drivs av Arctic Space tillhandahåller nu fördelaktiga tjänster till Viasat Real-Time Earth (RTE)-kunder. Viasats många antennpositioner världen över, som ger snabba nedladdningar och mer regelbundenhet för operatörer, lägger till Piteå, Öjebyn i listan över områden.

Med upp till 9 kommunikationskontakter per dag kommer Piteå att öka nedlänkskapaciteten för de polära satelliterna.

– Vi kan stödja företag som tillhandahåller bilder, som den typ som används i Google Maps, säger Viasat RTEs business manager Aaron Hawkins. Vi stödjer också satelliter som flyger med radarsensorer som kan se på natten och genom molnen. Dessa kan övervaka allt från illegalt fiske och piratkopiering till rörelser i isar – till att spåra sjöfartsleder för att se till att de är säkra.

– Några av dessa kunder kan tillhandahålla så mycket data att de kan upptäcka förändringar ner till mycket små detaljer, sa han. Det är användbart i försäkringsbranschen, till exempel. Efter en översvämning kommer de omedelbart att kunna upptäcka exakt vilka hus som drabbades. Det är också användbart för att övervaka klimatförändringar – till exempel för att upptäcka issmältning över tid.

Benjamin Fischer, VD för Arctic Space Technologies sa att partnerskapet kommer att bidra till en ny standard för hantering och bearbetning av satellitdata i Europa.

– Tillsammans med Viasat kommer vi att eliminera koldioxidavtrycket från hanteringen av satellitdata och anpassa vår verksamhet till de europeiska gröna avtalen, sa han. ”Genom Real-Time Earth-antennsystemet som drivs av Viasat och de databehandlingsmöjligheter som erbjuds av Arctic Space, kommer ett Real Time Europe-satellitdatainsamling och -bearbetningssystem att erbjudas satellitoperatörer. Detta kommer att göra det möjligt för dem att skaffa och bearbeta data mycket snabbare, mer ekonomiskt och helt fritt från växthusgaser.

Norra Sverige erbjuder många fördelar för satellitkommunikation, med lugnt väder, infrastruktur i världsklass och tillgång till förnybara energikällor som gör att koldioxidavtrycket kan minskas för kunder och partners. Arctic Space har därför ingått ett samarbete med EcoDataCenter och deras mycket säkra tjänster samt klimatpositiva affärsmodell som finns tillgänglig för hantering, bearbetning och lagring av satellitdata.

– Datacentret ligger i anslutning till antennområdet, säger Sandra Nilsson, COO för Arctic Space Technologies. Detta ger oss möjlighet att minska tiderna för dataöverföring med en dedikerad fiberanslutning och möjliggör därför extremt snabb och säker datadrift. Vi är mycket glada över att få ut det här på marknaden, och specifikt till Viasat.