Nyheter

Grön energi hjälper Seco att nå utsläppsmålet nio år tidigare

En kombination av grön el och certifikat för förnybar energi i USA och Indien har gjort det möjligt för Seco att nå sina utsläppsmål för 2030 hela nio år i förväg. Att det dessutom går att få ner kostnaderna blir en extra fördel för företaget.

Secos fokus på att göra samtliga delar av verksamheten mer hållbara har lett till en omfattande översyn av företagets energibehov. När det var dags att förnya leverantörskontrakten för anläggningen i Reynoldsville, Pennsylvania, i USA, blev grön energi aktuell.

Studier visar att Reynoldsville står för cirka 10 % av Secos elbehov globalt och 19 % av dess klimatpåverkan från el, så förändringar där får djupgående effekter på företagets globala miljöavtryck.

– Vi köpte REC-certifikat (Renewable Energy Certificates), vilket gör att vi säkerställer att vår el inte kommer från fossila bränslen. Därmed minskar vi vårt koldioxidavtryck, säger Eric Sirianni, Generic Sourcing på Seco i Reynoldsville.

– För oss började processen 2019. Tidigare var vi bara intresserade av att få så lågt pris som möjligt på elen – när vi slår på strömbrytaren kommer strömmen oavsett vem vi köper från. Det fanns egentligen ingen mall, vi blev bara ombedda att titta på grön el nästa gång vi säkrade elförsörjningen. Grön energi kostar mer, men vi har ett koldioxidmål och därför tog allt fart. Vi säkrade elleveranserna samtidigt som vi lade till 100 % gröna krediter och kunde ändå sänka priset. När folk fick upp ögonen för det här vaknade intresset, tillägger Sirianni.

Förnybara källor

Med REC-certifikat kan företag investera i energi från förnybara källor även om dessa källor kan vara belägna någon annanstans. Nästa steg kommer att vara att Seco-anläggningar runt om i världen undersöker lösningar för platsbaserad elproduktion med hjälp av exempelvis solpaneler och geotermisk energi.

– Vi är alla är fast beslutna att arbeta mot dessa utsläppsmål och främja användningen av grön energi. Förutom REC-certifikaten har vi även installerat solpaneler som bland annat driver våra lysrör, vilket utgör ungefär 4 % av vår förbrukning, säger Nagesh Shekhadar, General Manager för Indirect Purchasing i Pune, Indien.

En stor del av den elkraft som Seco Indien använder kommer från lokala State Electricity Board, som använder kolkraft. Eftersom grönare alternativ saknades inhandlades REC-certifikat för att kompensera för koldioxidutsläppen från kolkraften.

– För närvarande använder vi en del solenergi, och vi undersöker även möjligheterna för vindkraft så att vi kan producera mer och mer ren energi. Vi måste arbeta med hybridlösningar och när utbudet av grön energi ökar kommer priset på den att sjunka, säger Atul Mohkhedkar, General Manager Production, Seco Indien.

Nya möjligheter

Även om utsläppsmålen har uppnåtts flera år före utsatt tid kommer Secos inköpare av elkraft inte att nöja sig – de kommer att fortsätta att utforska nya möjligheter till renare el.

– Varenda anläggning kan ge oss en analys av vilken typ av kraft som används varje månad och det varierar beroende på var du befinner dig, säger Eric Sirianni. Ur ett företagsperspektiv är det här rätt väg. Den första reaktionen är alltid ’varför ska vi slösa bort pengarna?’ Det är svårt att förändra det tankesättet men när det väl sjunker in, vem säger nej till att värna om miljön?

En annan fördel för personalen är att den får arbeta för ett företag som tar klimatkrisen på allvar.

– Det är väldigt starkt, mycket speciellt – våra familjer, våra kunder, våra vänner, våra grannar, de gillar att vi arbetar för den här typen av företag, säger Nagesh Shekhadar.