Nyheter

ABB hanterar leverans av kraft- och automationsteknik för gruva i USA

ABB har vunnit ett stort kontrakt från det australiensiska företaget ioneer Ltd., en framväxande leverantör av litium-bor, som strävar efter bli en viktig producent av material som behövs för en hållbar framtid.

Kontraktet omfattar projektledning, konstruktion samt leverans av kraft- och automationssystem. Kontraktet är en del av ett utvecklingsprogram vid kundens litium-borprojekt vid Rhyolite Ridge i Nevada i USA, den enda kända litium-borfyndigheten i Nordamerika och en av två sådana fyndigheter i världen. Finansiella detaljer om kontraktet har inte offentliggjorts. Ordern togs under det första kvartalet 2022.

Enligt kontraktet kommer ABB att påbörja arbetet med systemkonstruktion och optimering av utrustningspaketen, som omfattar en ångturbingenerator, eldistribution för mellan- och lågspänning, krafthantering och processautomation samt instrumenteringssystem till bearbetningsanläggningarna för kraftgenerering, syra och litium-bor.

ABB kommer att använda sitt omfattande tillvägagångssätt ABB Ability™ MineOptimize och sin portfölj av anpassad ingenjörskonstruktion, produkter och system, elektrifierings- och automationslösningar, digitala tillämpningar och fjärrtjänster. MineOptimize integrerar enskilda gruvlösningar i ett sammanlänkat och strukturerat system för hela anläggningen för att optimera alla stadier i livscykeln – från konstruktion och byggande till drift och service – för alla dagbrott eller underjordiska gruvor och anläggningar för bearbetning av mineraler. Detta tillvägagångssätt hjälper gruvföretag att optimera kapitalkostnader samt maximera produktivitet, hållbarhet och säkerhet.

– Kontraktet med ABB är ett av de mer betydande leveranspaket som vi har tilldelat vid Rhyolite Ridge och utgör ytterligare ett steg i utvecklingen av projektet, säger Bernard Rowe, Managing Director på ioneer. ABB fokuserar på att tillhandahålla miljövänliga tekniklösningar. Detta stämmer överens med ioneers ambition att inte bara producera material som behövs för elfordon och infrastruktur för förnybar energi, utan att också göra det på ett effektivt och miljömässigt ansvarsfullt sätt genom minskade utsläpp, betydligt minskad vattenanvändning och ett litet avtryck på ytan.

– Litium-borprojektet vid Rhyolite Ridge är en möjlighet för USA och världen att säkra tillgången på de mineraler som behövs för att framgångsrikt övergå till hållbara transporter, och vi är stolta över att vara en del av det, säger Joachim Braun, chef för ABB:s division Process Industries. Vi ser fram emot att arbeta med ioneer som deras teknikpartner när utvecklingen går framåt. Det här avtalet är ett tydligt erkännande av vår erfarenhet, vårt kunnande och vår teknik i världsklass. Det är också viktigt att notera att vårt anpassade tillvägagångssätt och vår styrka inom service och eftermarknad var viktiga faktorer för ioneer när det gällde valet av partner.

Att förbättra USA:s kritiska mineralförsörjningskedjor är ett fokusområde för den amerikanska federala regeringen för att främja tillväxten inom den rena energiekonomin, som elfordon som är beroende av litium i batterierna. ioneer och ABB är båda grundande medlemmar i Zero Emissions Transportation Association (ZETA), en branschkoalition som förespråkar en politik för att uppmuntra införandet av elfordon i USA.

Anläggningen vid Rhyolite Ridge är den enda kända litium-borfyndigheten i Nordamerika och en av endast två sådana fyndigheter i världen. Den förväntas bli en globalt viktig, långlivad och kostnadseffektiv källa till litium och bor som är avgörande för en hållbar framtid. Den unika mineralogin, tillsammans med användningen av ABB:s kommersiellt beprövade utrustning och teknik, gör det möjligt att utvinna litium och bor med låg kostnad och på ett miljömässigt hållbart sätt.