Nyheter

SFPO: ”Om ni bygger marin vindkraft dör det svenska yrkesfisket ut”

”Från politiskt håll är havsbaserad vindkraft framtiden. Men att bygga stora vindkraftverk utanför Bohuskusten skulle vara rena dödsstöten för räkfisket. Ska vi offra hela kustkulturen med fisk och skaldjur och förstöra de sista fria vidderna med att göra kust och hav till gigantiska industriområden? ”
Det skriver Peter Ronelöv Olsson och Tore Johnsson, Sveriges Fiskares Producentorganisation i en debattartikel i Göteborgs-Posten:

”Hur hanterar vi våra hav och kuster? Har vi lärt oss något från vad som har varit, eller har det bara resulterat i tomt prat? Förr var det acceptabelt att slänga skräp i havet – det som inte syns finns inte. Det är numera oacceptabelt, men det är okej att möjliggöra för en massiv byggnation av marin vindkraft. Likheterna är påfallande många. Placera vindkraftverken så de inte syns.”

”Synen från vissa politiska företrädare är ren nykolonialism. In med vindkraft och ut med fisk och fiske. Våra förfäder har fiskat sedan tiden innan pyramiderna. Ska fisket nu bli ett offer för en omställning med en massiv utbyggnad av marin vindkraft som påminner om ett storskaligt biologiskt experiment?”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.gp.se/debatt/om-ni-bygger-marin-vindkraft-d%C3%B6r-det-svenska-yrkesfiske-ut-1.65577857