Nyheter

Ny studie visar: Grön stålproduktion möjlig

En ny oberoende studie genomförd på uppdrag av Tata Steel visar att produktion av grönt stål är genomförbart med hjälp av väte.

En oberoende Roland Berger-studie som nyligen genomförts visar att Tata Steels ambition att tillverka stål med hjälp av väte till 2030 är genomförbar. studien visar att det är möjligt att gå över till produktion av direktreducerat järn (DRI, Direct-Reduced Iron) före 2030.

Tekniken används för att producera järn med hjälp av naturgas eller väte i kombination med elektriska ugnar. Att sätta upp en DRI-installation innebär att den nuvarande processen med järnsmältning med masugnar, i kombination med koksgasanläggningar, upphör.

När de nya anläggningarna väl är i drift kan flera äldre anläggningar stängas, vilket ytterligare minskar utsläppen enligt Tata Steel.

Läs mer om rapporten här.