Nyheter

Ragn-Sells: ”Återvinn askan från Dalarnas kraftvärme”

”Omkring hälften av Dalarnas avfall går till energiåtervinning. Därför är det nödvändigt att länets kommuner tar ansvar för en hållbar hantering av askan som uppstår när avfallet blir till fjärrvärme och el. Mycket av askan skulle kunna återvinnas och på så sätt minska klimatutsläppen.”

Det skriver Mikael Hedström, vd Ragn-Sells Treatment & Detox  och Pär Larshans, hållbarhetschef Ragn-Sells i en debattartikel i Dala-demokraten:

”I dag energiåtervinns ungefär hälften av Dalarnas kommunala avfall i kraftvärmeverk och blir till fjärrvärme och el. Att genom förbränning återvinna energi ur det avfall som inte går att materialåtervinna är ett effektivt sätt att se till att avfallet kommer till nytta. Samtidigt är det så klart viktigt att det sker på ett så hållbart sätt som möjligt. Vårt sätt att bryta ändliga naturresurser ur marken, använda dem och sedan slänga bort dem är varken hållbart eller ansvarsfullt.”

”Vi behöver bryta det här gammalmodiga sättet att slösa med jordens resurser och i stället skapa en cirkulär ekonomi där vi använder råvarorna om och om igen.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.dalademokraten.se/2022-02-08/atervinn-askan-fran-dalarnas-kraftvarme