Nyheter

AFRY ingenjörspartner för utbyggnad av Nexans fabrik

Nexans har tilldelat AFRY ingenjörsuppdraget för utbyggnad av sin kabelfabrik i norska Halden. Expansionsprojektet är en del av Nexans strategi för att möta den ökande globala efterfrågan inom elektrifiering.

Högspänningskablar är en nyckelfaktor för den europeiska energiomställningen och en viktig komponent för att bygga sammankopplingar mellan europeiska länder för att  stabilisera energiproduktionen från förnybara energikällor. Nexans strategiska skifte till att fokusera på elektrifiering, drivs till stor del av den massiva tillväxttrenden inom havsbaserad vind och stora nätverk över hela världen. Det franska kabelbolaget förbereder sig för 250% tillväxt på marknaden gällande havsbaserad vindkabel fram till 2030.

– Detta är en viktig global investering för Nexans och vår fabrik i Halden. Investeringen kommer att bidra till Nexans-koncernens nya strategi «Electrify the Future» där utbyggnaden kommer att bidra till att vi säkrar industrijobb för nästa generation. Det är ett komplext projekt där vi är beroende av att arbeta med flexibla partners som kan hantera de utmaningar som kan uppstå. Att AFRY kan leverera tvärvetenskaplig ingenjörskompetens inom en mängd olika områden, från detaljplaner och applikationer till detaljteknik, är viktigt för oss, säger Rune Nordal, Projektledare på Nexans.

AFRY är involverade från genomförandefas till slutleverans av den färdiga fabriken. Utbyggnaden är planerad att slutföras under andra halvåret 2023.

Projektets omfattar ett produktionstorn för DC-högspänningsexportkablar, produktionshallar samt lagring, stöd till byggnader, parkeringsplats och infrastruktur. När produktionstornet står klart blir det Norges högsta byggnad med sina beräknade 140 meter.

Vi är glada att kunna stödja Nexans i detta strategiska projekt. Vi kommer att bidra med all teknisk kompetens inom processindustri, samt bygg, transport och projekt- och byggledning i en omfattande leverans, säger Jon Julsen, chef för AFRYs division inom processindustri i Norge. 

Nexans Norway AS är en ledande leverantör av kraft-, telekommunikations-, installations- och värmekablar i Norge. Nexans är också bland de ledande företagen i världen inom offshore-styrkablar och högspänningskablar för ubåtar.