Nyheter

Pilotförsök blir ett lyft för Gryaab

Gryaabs mångåriga program Nya Rya ska genomföra pilottester på plats på Ryaverket för att få fram bästa reningsmetod. Nu har den första av tre piloter kommit på plats.

Nya Ryas utredningsarbete har lett fram till beslut om att driva tre små testläggningar, så kallade piloter, för att studera och få erfarenhet av alternativa reningstekniker mer i detalj.

Filterpilot först ut

En container till det första pilotförsöket står nu på plats.

– Vi kommer sila inkommande avloppsvatten genom filter av olika storlekar för att se om den här metoden kan vara ett alternativ eller komplement till de försedimenteringsbassänger vi har idag, säger Susanne Tumlin, projektledare för processdelen i Nya Rya.

Pilot nr 2 på plats i februari

Försöken med filterpiloten kommer pågå i ungefär ett år. Pilotförsök nummer två blir att testa biologisk rening med så kallat aerobt granulärt slam (AGS).

– AGS bygger på biologisk rening med samma sorts mikroorganismer som i Gryaabs aktivslamprocess med skillnaden att slammet växer som granuler i stället för slamflockar. Leverans av själva pilotanläggningen är planerad till vecka 8, säger Therese Areskoug som är processingenjör och deltar i programmet.

Granulerat aktivt kol på utgående vatten

Den tredje piloten är ett slags filter gjort av granulerat aktivt kol som vi planerar att ställa upp i skivfilterbyggnaden för att kunna köra skivfiltrerat vatten genom. Gryaab planerar för leverans i mars.