Nyheter

M, SD, KD och L i gemensamt inlägg: ”Utveckla kärnkraften – den har en nyckelroll”

”Nästa regering måste skapa förut­sättningar för nya reaktorer för att kunna klara klimat­omställningen, och förse användare med el till rimligt pris.”

Det skriver ledarna för M, SD, KD och L i ett debattinlägg i Svenska Dagbladet:

”De svenska hushållen kämpar just nu med extremt höga elpriser. Människor vittnar om att de inte vågar ha normal rumstemperatur av rädsla för kostnaden. Andra tvingas ta banklån när elräkningen har mång­dubblats. Den oroande utvecklingen hotar också svenska jobb. Kommuner i hela landet tvingas säga nej till företag som vill starta eller bygga ut sin verksamhet i kommunen. Det är Social­demokraternas och Miljö­partiets orealistiska energi­politik som lett fram till denna situation. Det är dags för en ny energi­politik, som sätter Sveriges intressen först.”

”En stabil och ren elproduktion och el till rimligt pris är helt grund­läggande för att vi ska kunna klara klimat­omställningen och minska våra utsläpp. Till 2045 räknar man med att efterfrågan på ren el kommer att dubbleras gentemot i dag för att klara elektrifieringen av våra transporter och industri. Detta är en välkommen utveckling som inte bara kommer resultera i minskade utsläpp, utan även i framtidens jobb. Men då kommer vi behöva alla fossilfria alternativ: vind-, vatten-, och kärnkraft.”

Läs hela debattartikeln här: