Nyheter

Debatt: ”Kommuner, säg ja till vindkraft för att få lägre elpriser”

”Utbyggd vindkraft ger kommuner pressade elpriser och är ett måste för att förverkliga industrins elektrifiering. Fler kommuner behöver nu bidra till utbyggnaden.”

Det skriver Daniel Badman, vd på Svensk Vindenergi i en debattartikel i Dagens Samhälle:

”På vintern, när behovet av el är som störst, levererar vindkraften som bäst. Drygt 60 procent av produktionen sker under vinterhalvåret, och i januari i år levererade vindkraften på rekordnivåer. Produktionen uppgick till hela 4,2 terawattimmar, TWh, under månaden, visar data från Nord Pool. Det är lika mycket el som Örebro eller Jönköpings län använder på ett helt år. Det är också mer el än vad vindkraften levererade under hela år 2010, då produktionen var cirka 3,5 TWh.”

”Pressade elpriser är viktigt för alla elanvändare. Mer vindkraft är också ett måste för att möta det snabbt växande behovet av el. Sveriges elbehov väntas bli minst dubbelt så stort inom 20 år. Runt om i landet satsar industrier på bland annat grön vätgas, fossilfritt stål och batteritillverkning. Det är marknader där Sverige har chansen att bli världsledande och få stark global konkurrenskraft. Följden blir lokal tillväxt av jobb och skatteintäkter från norr till söder. Vi kommer behöva el från flera kraftslag även framöver. Det är ingen tvekan om det. Men bara vindkraften kan byggas så snabbt, i så stor skala och till så låga priser som industrin efterfrågar i sin gröna omställning.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.dagenssamhalle.se/opinion/debatt/kommuner-sag-ja-till-vindkraft-for-att-fa-lagre-elpriser/