Nyheter

Volvo Cars och Northvolt placerar batteritillverkningsanläggning i Göteborg

Nu är det klart – Volvo Cars och Northvolt placerar sin nya batteritillverkningsanläggning i Göteborg. Verksamheten ska enligt planerna vara igång 2025. Bygget av anläggningen startar 2023.

Enligt pressmeddelandet kommer det att innebära upp till 3.000 nya jobb och komplettera det planerade FoU-centrum som båda företagen presenterade i december. detta som en del av en investering på 30 miljarder kronor.

– Vårt battericellssamarbete med Northvolt är nyckeln till våra strategiska ambitioner inom elektrifiering, säger Håkan Samuelsson, vd för Volvo Cars, enligt pressmeddelandet. Vi är fast beslutna att bli ledande inom premium-elbilssegmentet och att endast sälja elbilar 2030.

Anläggningen kommer att ha en årlig cellproduktionskapacitet på upp till 50 gigawattimmar (GWh). Det innebär att fabriken kommer att kunna leverera batterier till cirka en halv miljon bilar per år.

Fakta:
Battericellproduktion är ett samarbete mellan Northvolt och Volvo Cars och anläggningen kommer att vara en av de största batterianläggningarna i Europa. Volvo Cars och Northvolt har utsett före detta Tesla-chefen Adrian Clarke att leda samarbetet i det gemensamma produktionsbolaget.
Ytterligare en batterifabrik på gång i Västsverige, i Svenljunga utanför Borås. Norska bolaget Freyr Battery har tecknat en avsiktsförklaring med fastighetsbolaget Logistea som ägs av Ilija Batljan och Rutger Arnhult.