Nyheter

Nyinvestering i Kalix: Nytt styrsystem och en modern lösning för rening av rökgaskondensat

Ett helt nytt styrsystem och en modern lösning för rening av rökgaskondensat är några av de investeringar som har gjorts i Solör Bioenergis fjärrvärmeanläggning i Kalix senaste året.

En satsning på flera miljoner kronor som innebär en mer modern anläggning rustad för framtiden, där kunderna kan räkna med en stabil värme med hög kvalitet året om.

– Vi har nu moderniserat flera viktiga nyckelkomponenter i anläggningen för att vara bättre rustade för framtiden. För oss är det förstås viktigt att våra kunder kan räkna med en stabil värme och minskad miljöpåverkan tillsammans med hög kvalitet året om. Investeringarna som vi gjort innebär just en högre tillgänglighet på värmen, minskad miljöpåverkan och en säkrare drift, säger Johan Nåbo-Tunströmer, regionchef Solör Bioenergi Nordöst.

I Kalix driver Solör Bioenergi en fjärrvärmeverksamhet som förser över 500 fastigheter och villor med förnybar värme. Detta täcker behovet av värme i Kalix tätort till 80 procent och det finns kapacitet att koppla på fler kunder. På anläggningen finns två biobränslepannor som eldas med biobränsle från lokala aktörer. Där finns även en ackumulatortank som används för att korttidslagra producerad värme, vilket innebär att produktionen kan optimeras kostnadseffektivt och, med låg miljöpåverkan.

Under 2021 har flera stora investeringsprojekt gjorts för att säkra den framtida driften. I somras uppgraderades styrsystemet för hela värmeverket. Dessutom har mottagningsfickan för bränsle renoverats för att vara bättre anpassad till dagens leveranser. System för rening av rökgaskondensat har bytts ut och lyftmotorn till bränslekranen är helt ny.

Fakta:
Solör Bioenergy Group är en ledande aktör inom förnybar energi baserad på trädbränslen med över 245 000 användare varje dag. Bolaget finns på 176 platser i framför allt Sverige och Norge där de producerar och distribuerar fjärrvärme, ånga och el till bostäder, företag, offentliga verksamheter och industrier.
Verksamheten omfattar även energiåtervinning av impregnerat trä och produktion av biobränsle. Genom att ta tillvara på skogens resurser vill Solör bana väg för ett hållbart samhälle med minskade koldioxidutsläpp.