Nyheter

Wideco i stort energioptimeringsprojekt

Widecos satsning på energioptimering och smarta fastigheter har resulterat i ett omfattande projekt i Eslöv i samverkan med Kraftringen i Lund och andra partners.

Projektet innebär bland annat att Wideco levererar temperatursensorer till drygt 1400 lägenheter som ägs av Eslövs bostads AB.

– Detta är ett av de större energioptimeringsprojekt vi har medverkat i, säger Widecos vd Karl-Johan Wirfalk. I 40 år har vi övervakat kritisk infrastruktur under mark, nu börjar vi även få en framskjuten position över mark med nya tjänster som exempelvis energioptimering i smarta fastigheter. Det ska bli fantastiskt spännande att samarbeta med Kraftringen och våra duktiga partners Crossbreed och Noda och vidareutveckla samarbetet.

I projektet ansvarar Wideco för leverans av smarta temperatursensorer som ska sitta i respektive bostad samt för integrering mot Noda Buildings AI-baserade system för analys och optimering. Dessutom kommer Widecos IoT-plattform WISION att användas för visualisering av bostädernas energiprofil.

Syftet med projektet är att optimera energianvändningen och därmed minska energiförbrukningen samt ge hyresgästerna ett behagligare och jämnare inomhusklimat.

Samtidigt har elpriserna denna vinter varit rekordhöga, vilket i kombination med den pågående digitaliseringen av samhället ger högre energipriser. Inte minst för fastighetsägare. För att minska dessa kostnader – och även reducera koldioxidutsläppen – krävs en smart elkonsumtion med full kontroll på energiförbrukningen.