Nyheter

Världsunikt arbete med grafen för återvunnet gummi

EcoRub är först i världen med att använda grafen i återvunna gummimaterial. I ett samarbete mellan 2D fab och EcoRub kommer grafen att användas för att förstärka återvunnet gummi och polymer och därigenom skapa helt nya möjligheter att utveckla morgondagens material. Som resultat når man förutom bättre material, bättre resursutnyttjande, minskat materialsvinn och bidrar till övergången mot ett mer hållbart samhälle.

Majoriteten av de gummimaterial som används i världen tillverkas idag från fossila råvaror. Gummits unika egenskaper gör dem extremt konkurrenskraftiga, ofta till en så hög grad att de utgör de enda möjliga alternativen.

Genom samarbetet mellan 2D fab och Ecorub kommer man använda grafen i återvunnet gummimaterial för att förbättra egenskaperna på det återvunna materialet, vilket skapar nya affärsmöjligheter och möjliggör användning i nya produkter. Dessutom minskar användningen av jungfruligt fossilbaserat gummi då resurserna utnyttjas på ett bättre sätt.

– För oss på 2D fab är utveckling i samverkan med våra kunder ett naturligt upplägg. Vi är experter på grafen och kunden är expert på sitt material och sina processer. I detta fall är vi lite extra glada eftersom vi i Ecorub får en lokalt förankrat samarbetspartner med samma starka värdegrund som vi, och med drivkraften att hjälpa våra kunder att bättre utnyttja sina resurser för ett mer hållbar och cirkulär verksamhet.  Säger Helena Axelsson, 2D Fab

– Vi ser att vi genom detta samarbete kommer att hitta fler vägar att förbättra återvunna gummiprodukter och spillgummi för att producera nya material och produkter. Tillsammans kan vi bidra till en stark och fossilfri industri med bättre resurs- och materialutnyttjande och därmed ta viktiga steg i omställningen till ett hållbart samhälle, vilket verkligen gör detta till ett spännande samarbete! Säger Isac Andersson, Ecorub

Fakta:
2D Fab är en av Europas största producenter av grönt grafen, tillverkat med kostnadseffektiva och miljövänliga metoder anpassade för volymapplikationer. Här finns bred kunskap inom såväl produktion som tillämpning av grafen och man arbetar ständigt för att utveckla och anpassa grafenet för optimal prestanda i kundens material.