Nyheter

Optimerar tillgänglighet och prestanda

ABB har hjälpt Atalaya Mining att optimera tillgänglighet och prestanda genom att kombinera sitt växellösa drivsystem för kvarnar (GMD) med ett serviceavtal som inkluderar hela utrustningens livscykel och en lösning för digital underhållsövervakning genom ett långsiktigt serviceavtal.  

Gruvbolaget, som producerar kopparkoncentrat och biprodukt av silver vid Project Riotinto i regionen Andalusien i sydvästra Spanien använder ett GMD från ABB, det mest kraftfulla drivsystemet för kvarnar på marknaden. Det anses vara ”arbetshästen” för malingsverksamhet och tillhandahåller pålitlighet och tillgänglighet för bearbetningsanläggningar som Riotinto, som har en bearbetningskapacitet på upp till 15 miljoner ton per år (Mtpa).

Sedan sin senaste expansion har Riotintogruvan ökat sitt årliga mål för kopparproduktion till cirka 55 000 ton per år. Det långsiktiga serviceavtalet med ABB, med en livscykelansvarig från ABB, bidrog till ett produktionsrekord vid gruvan under 2020 och produktionen var ungefär densamma under 2021.

Genom serviceprogrammet drar Atalaya Mining nytta av livscykelhantering för att planera, samordna och utföra tjänster, inklusive korrigerande, förebyggande och prediktiva systemunderhåll, med snabb respons på nödsamtal och ett anpassningsbart tillvägagångssätt för att möta ändringar i produktions-, underhålls- eller avstängningsscheman. Detta innebär att man minimerar risken för kostsamma oplanerade driftstopp, förlänger livslängden på installerade system och optimerar processens prestanda.

Samtidigt har ABB Ability Predictive Maintenance for grinding, en digital lösning för tillståndskontroll för att underhålla, bedöma och analysera GMD-system och öka säkerheten genom kontinuerliga kontroller, tagits i bruk. Den tar hänsyn till tidigare och realtidsdata för att förutse underhållsbehov och undvika oplanerade produktionsstopp.

Sammantaget maximerar det långsiktiga serviceavtalet tillgängligheten, optimerar anläggningens prestanda och underlättar säker drift av utrustningen genom en enda kontaktpunkt, ABB:s fjärrdiagnostjänster, rutinunderhåll och uppgraderingar.

– Kombinationen av ABB:s design för växellösa drivsystem för kvarnar, den kontinuerliga övervakningen och utnyttjandet ABB Ability Predictive Maintenance for grinding innebär att systemet arbetar med högsta effektivitet, säger Dimitris Fotiadis, chef för Lifecycle Care på ABB. ”ABB kommer fortsätta att stötta Atalaya Mining genom maskindrift och rutinunderhåll på lång sikt.

Under de senaste 50 åren har ABB levererat över 150 växellösa drivsystem för kvarnar till kunder runt om i världen. ABB:s växellösa drivsystem för kvarnar bygger på ABB:s distribuerande styrsystem och erbjuder avancerade kontrollfunktioner för kvarnen, inklusive upptäckt av frusen laddning, avlägsning av frusen laddning, kontrollerad återställning, automatisk positionering och avancerad övervakning.