Nyheter

Smart universallösning för säker transport av brandfarliga litiumjonbatterier

Litiumjonbatterier används som energikälla i flera applikationer, bland annat drönare, elcyklar, bilar, elverktyg och system för lagring av solenergi.

Dessa batterier beaktas som farligt gods. Därför måste alla som transporterar sådana batterier se till att de följer alla relevanta bestämmelser om transport av farligt gods. Särskilt transport av batterier som riskerar att börja brinna omfattas av mycket stränga krav.

Med den nyutvecklade K 470 Battery Safe Universal Case-förpackning för farligt gods erbjuder ZARGES, specialisten för transportlösningar, en säker lösning för detta. Transportlådan, har också imponerande hållbarhet och ett omfattande urval av tillbehör.

ZARGES K 470 Battery Safe Universal Case är en ny version av deras K 470 Battery Safe Case, en redan väletablerad lösning för transport av litiumjonbatterier. Den nya produkten kan användas som godkänd förpackning för farligt gods för litiumjonbatterier enligt standard UN 3480 och UN 3481 och är likaså lämplig för transport av prototyper (ADR P 910), skadade eller defekta batterier (ADR SP 376, P 908), eller mycket defekta batterier (ADR SP 376, P 911). Även batterier som ska kasseras eller återvinnas (ADR P 909) kan transporteras säkert inuti denna universallåda.

Testad, utmärkt säkerhet

Varje förpackning för farligt gods tillverkad av ZARGES genomgår omfattande tester under utvecklingen. Till exempel har K 470 Battery Safe Universal Case klarat brandtester som involverar mycket defekta litiumbatterier med en nominell kapacitet på mer än 1 000 Wh. Under brandproven får behållarens utsida inte bli varmare än 100 grader Celsius.

Dessutom ska det inte finnas några lågor eller fragment som kommer ut från behållaren i händelse av en olycka. Utöver dess utmärkta användarvänlighet, är K 470 Battery Safe Universal Case även lämplig för transport av batterier med extra hög prestanda (t.ex. de som används i elverktyg) på grund av dess höga motståndskraft mot penetrering.

Lådans specialinredning och absorberande material är dammfria, brandsäkra och icke elektriskt ledande. Baserat på IATA Dangerous Goods Regulations (DGR) kan produkten även användas för flygfrakt. Lådans inredning kan anpassas enligt behov. Lådans kompakta storlek, tillsammans med smidiga snäpplås gör att lådan kan snabbt och smidigt öppnas och stängas. Ett brett utbud av tillbehör finns också tillgängliga för K 470 Battery Safe Universal Case, vilket gör lådan till en pålitlig lösning för alla som behöver säkerställa säker transport av litiumjonbatterier.

Rätt helhetslösningar

K 470 Battery Safe Universal Case erbjuder ZARGES ett stort urval av förpackningar för farligt gods i olika storlekar och utformningar och ger även råd rörande transport av farligt gods.  Förpackningsspecialisten utnyttjar också sin långa erfarenhet av tillverkning av FN-godkända aluminiumbehållare för att utveckla och designa skräddarsydda transportlösningar för kunder med speciella förpackningskrav. Med ett auktoriserat testcenter har företaget dessutom rätt att själva utföra test av förpackningar för farligt gods och att ansöka om typgodkännanden.

– När det gäller säkerhet och skydd för människor går det inte att kompromissa. K 470 Battery Safe Universal Case är en mångsidig produkt som kan användas som förpackning för att transportera mycket defekta batterier. Med vårt utbud av produkter kan våra kunder hitta en lämplig lösning för sina behov som uppfyller lagens strängaste krav och erbjuder användarvänlighet, kvalitet och hållbarhet, förklarar Patric Seger, vd för ZARGES Sverige.