Nyheter

Källor till Aftonbladet: Ja till slutförvar av kärnbränsle

Idag väntas det historiska avgörandet i frågan om slutförvaret för kärnavfall. 16.30 håller miljö- och klimatminister Annika Strandhäll en presskonferens med besked.

Enligt Aftonbladet säger regeringen ja till slutförsvar av kärnbränsle.

Sverige blir då först i världen med beslut om slutförvaring av använt kärnbränsle.

Det är Svensk kärnbränslehantering (SKB) som står bakom ansökningarna och hoppas på grönt ljus från regeringen. Miljöorganisationernas kärnavfallsgranskning (MKG) är emot.

Mark- och miljödomstolen har haft invändningar utifrån miljöbalken, och regeringens expertgrupp Kärnavfallsrådet menar att det behövs mer forskning. Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) har gett grönt ljus.

Per Bolund, språkrör för Miljöpartiet, understryker att Aftonbladets uppgifter inte är bekräftade:

– Risken är att om man säger ja till ett system som inte håller måttet så kan ju det här livsfarliga radioaktiviteten kunna läcka ut och komma ut i miljön, förorena Östersjön, växter och djur och sedan genom maten komma in i människors kroppar. Det är en risk vi inte får utsätta varken oss själva eller kommande generationer för, säger Per Bolund till Expressen.

SKB lämnade in sina ansökningar 2011 till Strålsäkerhetsmyndigheten (SSM) respektive mark- och miljödomstolen. SSM gav i januari 2018 grönt ljus utifrån kärntekniklagen, däremot hade domstolen invändningar utifrån miljöbalken.en.