Nyheter

OKG går in som producent och leverantör på vätgasmarknaden

Det första kontraktet med en extern köpare är underskrivet. Enligt avtalet ska den första leveransen av vätgas producerad med fossilfri kärnkraftsel genomföras i början på 2022.

Bakgrunden är att OKG sedan länge drivit en vätgasanläggning i anslutning till anläggningsområdet. Vätgasen som produceras används för att kyla generatorn på Oskarshamn 3. Numera är det endast Oskarshamn 3 som är i drift sedan de två äldsta reaktorerna är permanent stängda. Det innebär att det finns en överkapacitet på vätgas, som nu kommer till användning för andra ändamål.

– Inledningsvis handlar det om relativt små volymer. Men vi har såväl kompetens som anläggning och infrastruktur, och jag ser en mycket god potential att utvidga den här affären. Behovet av vätgas kommer att öka successivt, och vi har fått ett starkt stöd från våra ägare Uniper och Fortum att utveckla den här affärsmöjligheten, säger Johan Lundberg, VD OKG.

Just nu håller vätgasanläggningen på att moderniseras, bland annat med ett nytt styrsystem och även andra komponenter ska bytas ut för att kunna expandera verksamheten.

– Vår ambition är att utveckla den växande marknaden för vätgas tillsammans med Fortum. Det svenska elsystemet är näst intill fossilfritt, och vi har därför goda förutsättningar att producera stora volymer vätgas som kommer att spela en viktig roll när Sverige ställer om, säger Johan Svenningsson, vd Uniper Sverige, som tillsammans med Fortum äger OKG.

Med avtalet blir Oskarshamn den första kommunen i Sverige som kan erbjuda fossilfri vätgas producerad av kärnkraft.

– Det är naturligtvis jättekul. Vi vet hur viktig roll vätgasen kommer att spela för Sverige, men också att vi som kommun ska kunna nå våra klimatkrav. Jag ser framför mig att den vätgas som produceras på OKG också på sikt kan komma till nytta även i Oskarshamn när vi ställer om våra industrier och transporter, säger Andreas Erlandsson (S), kommunalråd i Oskarshamn.