Nyheter

Debatt: ”Så slipper vi ilskan mot vindkraften”

”Om vindkraften ska kunna utgöra en signifikant andel av Sveriges framtida energikällor, så måste vi komma runt ”not in my backyard”-problematiken. Det bästa sättet vore att auktionera ut vindsnurrorna.”

Det skriver nationalekonomen John Gustavsson, Filosofie doktor i nationalekonomi, tidigare politiskt sakkunnig för SD i EU-parlamentet i ett debattinlägg i Expressen:

”Med ständigt stigande elpriser så har diskussionen kring energiomställningen tagit fart. Vindkraften är i det sammanhanget ett ofta återkommande ämne. De flesta svenskar är enligt mätningar positiva till vindkraft, men få vill ha vindkraftverk precis där de själva bor. Vindkraftverk är faktiskt något som mer än kanske något annat triggar svensk NIMBY-ism, ”Not in my backyard”, vilket är förståeligt inte minst eftersom vindkraftverk har en kraftigt negativ effekt på bostadspriser.”

”Om vindkraften ska kunna utgöra en signifikant andel av Sveriges framtida energikällor, så måste vi dock komma runt detta problem. Det bästa sättet vore genom att auktionera ut vindkraften.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.expressen.se/debatt/sa-slipper-vi-hatet-mot-vindkraften/