Nyheter

Ny forskning visar: Kartong kan återvinnas minst 25 gånger

Fiberbaserat förpackningsmaterial – papper, kartong, kartong och vikbara lådor – kan återvinnas mer än 25 gånger med liten eller ingen förlust av integritet, enligt senaste, oberoende forskning.

2021-studien, utförd av Graz tekniska högskola i Österrike, återanvände upprepade gånger vikkartong för att förstå vilken effekt, om någon, det skulle ha på materialets mekaniska egenskaper, inklusive dess medfödda styrka och krossmotstånd.

”Ingen negativ effekt på de aktuella mekaniska egenskaperna kan påvisas i denna studie. Fiberns svällningskapacitet visade inte heller någon negativ trend”, rapporterade universitetet

Winfried Muehling, General Manager för Pro Carton, den europeiska sammanslutningen för kartong- och kartongtillverkare, betonade:

– Fynden drar resolut en gräns under en vanlig myt att fiberbaserade förpackningar bara kan återvinnas fyra till sju gånger innan de förlorar integritet. Det understryker att pappers- och kartongfibrer är mycket mer hållbara än vad som tidigare ansetts.

– Faktum är att Rene Eckhart, senior forskare vid TU Graz, som ledde forskningen, tror att gränsen för hur många gånger papper, kartong och kartong kan återvinnas faktiskt dikteras mer av lagerberedningsprocessen och uppnådd insamlings- och återvinningskvot, tillade Muehling.

TU Graz studie belyser återigen kartongernas viktiga bidrag till den cirkulära ekonomin och den roll den kan spela för att förbättra företagens och varumärkenas hållbarhetsegenskaper; den nuvarande återvinningsgraden för pappers- och kartongförpackningar i Europa ligger nu på cirka 84,2 %[1] och den europeiska pappersindustrin har satt upp ett mål på en återvinningsgrad på 90 % till 2030.

Kartong är också biologiskt nedbrytbar, en process som brukar kallas ” ekologisk återvinning.’

Universitetsrapporten betonar också de ekologiska fördelarna med det ökade antalet återvinningsslingor.

Winfried Muehling:

– För att hålla vår cirkulära affärsmodell igång kommer vi alltid att behöva en sund blandning av nyfiber och återvunnen fiber. Vissa kunder har specifika produktkrav som endast tillåter nyfiber, till exempel de som kräver förpackningar avsedda för direkt kontakt med livsmedel med fuktig eller fet mat som choklad. Andra exempel är lyxförpackningar med speciella krav på materialets ”vithet” eller ”styvhet” som säkert kommer att behöva jungfruliga fibrer. 

– För branschen är det avgörande att samla in, sortera och återvinna allt fibermaterial på marknaden. Nyfiber och återvunnen fiber är lika viktiga för den cirkulära ekonomin, vilket är något som många av våra varumärken och återförsäljare vill stödja, avslutar Muehling.