Nyheter

Ny order: Hitachi Energys enhet i Ludvika levererar till landbaserat kraftnät i Förenade Arabemiraten

Hitachi Energy har vunnit en stor order från Samsung C&T Corporation, ett av världens största teknik- och byggföretag, för att ansluta ADNOC:s havsbaserade verksamhet till det landbaserade kraftnätet i Förenade Arabemiraten som ägs och drivs av Abu Dhabi National Energy Company PJSC (TAQA).

Hitachi Energys HVDC Light®-teknik och digitala kontrollplattform1 MACHTM kommer att möjliggöra överföring av renare och mer effektiv energi från fastlandet för att ge energi till ADNOC:s havsbaserade produktionsverksamhet, som möjliggör ett minskat koldioxidav- tryck för ADNOC:s havsbaserade verksamhet med mer än trettio procent.

HVDC tekniken kommer huvudsakligen att levereras från Hitachi Energys enhet i Ludvika som är världsledande inom högspänd likström.

Denna innovativa lösning stärker Hitachi Energys åtagande att hjälpa kunder och länder att ställa om till en koldioxidneutral framtid och bidra till att möjliggöra Förenade Arabemiratens initiativ ”2050 Net-Zero Initiative”.

Med en kapacitet på 3 200 megawatt (MW) kommer de två HVDC-länkarna bli den över- lägset mest kraftfulla power-from-shore-lösningen hittills i region Mellanöstern och Nord- afrika (MENA).

Det är också den första lösningen av sitt slag utanför norskt vatten. Den innovativa lösningen återspeglar hur Hitachi Energy fortsätter att utveckla banbrytande teknik för att möta det växande intresset från nationella och oberoende olje- och gasföretag för att driva sina havsbaserade produktionsanläggningar med koldioxidfri energi från landbaserade kraftnät.

– Vi är stolta över att hjälpa Abu Dhabi och ADNOC att göra signifikanta framsteg i sitt arbete mot att nå Förenade Arabemiratens mål om koldioxidneutralitet till 2050, säger Claudio Facchin, CEO på Hitachi Energy. På Hitachi Energy arbetar vi dedikerat för att bidra till den brådskande energiomställningen och den här stora ordern bekräftar ytterligare vi är en partner för att utveckla tekniker och lösningar som påskyndar utvecklingen av världens energisystem till att bli mer hållbara, flexibla och säkra, tillägger han.

– I Hitachi Energy har vi valt en pålitlig partner med djup global kompetens och en stark inställning till samarbete och innovation, säger SH Kim, Procurement Manager på Sams- ung C&T Corporation. Tillsammans kommer vi att betjäna ADNOC med banbrytande tek- nik som har visat sig leverera för ett så stort HVDC-projekt, tillägger han.

Hela power-from-shore-projektet omfattar två HVDC-länkar, som kommer att ansluta två havsbaseradekluster av olje- och gasproduktionsanläggningar till fastlandets elnät, på ett avstånd upp till 140 kilometer för varje kluster.

 Orden understryker en förväntad och växande efterfrågan på lösningar för förnybar energi runt om i världen. Hitachi Energy har med sin HVDC teknik en betydelsefull roll för integrering av mer förnybar energi och planerar omfattande rekryteringar av brett spektrum av kompetenser i Sverige och globalt de kommande åren.
HVDC Light är en teknik med spänningsstyva strömriktare som uppfunnits av Hitachi Energy. Det är den föredragna tekniken i många transmissionslösningar som samman- koppling av nationella kraftnät, integrering av havsbaserade vindkraftparker, matning av mer kraft i överbelastade stadskärnor och sammankoppling av asynkrona elnät.
HVDC Light erbjuder unikt kompakta omriktarstationer (vilket är avgörande i utrymmes- kritiska system som havsbaserad vind, havsbaserade produktionsanläggningar och in- matningar i stadskärnor), exceptionellt låga elektriska förluster och förmåga för att snabbt återställa strömmen efter ett strömavbrott.