Nyheter

Nytt projekt lyfter aluminiumfrågor

SALMA, ett nytt projekt inom det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material, ska uppnå förbättrad prediktering av bearbetning i aluminium, och radikalt reducera behovet av kylsmörjningssystem.

Aluminium har ansetts ”lättbearbetat” och har därför inte granskats gällande skärande bearbetbarhet. Processerna körs ofta med stora mängder vatten för att skölja bort spånor i skärzonen och korrelationen mellan skärbarhet och materialegenskaper är inte lika utforskade och välkända som inom stål.

Projektet ska leverera en modell för denna korrelation och designa ett test för utveckling av effektiva och gröna bearbetningsalternativ. Ett grönt alternativ är en ny verktygslösning för optimerade kylsmörjningssystem och torrbearbetning. Med nya hållbarhetsmål kommer bearbetbarheten att rankas med ett index för både produktivitet och hållbarhet.

– Projektet ska ta fram nya metoder för skärande bearbetning för att mäta både produktivitet och hållbarhet för verktygssystem i kombination med olika kyl-smörjsystem. Ett test ska tas fram för att lättare kunna göra utvärderingen på aluminiumlegeringar med olika sammansättning och mikrostruktur. Målet är högt satt med siktet på en helt torr process. Då skulle förutom besparingar kopplande till kemikalie- och vattenförbrukning även spånåtervinning kunna effektiviseras, samtidigt som arbetsmiljön i fabriken betydligt förbättras, säger Ulrika Brohede, forskare på Swerim och projektledare för SALMA.

De nya lösningarna för hållbar bearbetning som utvecklas i projektet kommer bidra till förbättrad bearbetbarhet för aluminiumlegeringar, lägre energiförbrukning genom nya högpresterande verktygslösningar, mindre kemikalieanvändning genom minimalsmörjsystem, mindre vattenanvändning genom torrbearbetning, rena spånor samt spånkompaktering vid maskinen för minskad hantering och transport, som sammantaget bidrar till en minskning av koldioxidutsläpp med cirka 30 procent.

– Jag ser fram emot att få lyfta aluminiumfrågor inom produktionsteknologi. Svensk aluminiumforskning släpar på flera områden vilket gör att tillverkande företag sökt forskningssamarbeten utanför Sverige. Nu hoppas jag att vi kan få mer fart runt ett så viktigt material som aluminium, att vi på ett konkurrenskraftigt sätt kan lyfta svensk aluminiumindustri tillsammans. I SALMA kommer vi att ta fram modeller och metoder för en mer hållbar skärande bearbetning av aluminium, som jag i förlängningen hoppas ska ge effekter i hela värdekedjan, säger Ulrika Brohede.

De företag som deltar i SALMA representerar aluminium-, verktygs- och komponenttillverkare och leverantör av kulsmörjsystem. Deltagande akademi och institut har spetskompetens inom materialmodellering och maskinbearbetning med industrifokus.

SALMA har en total budget på 8,2 miljoner kronor varav 3,9 miljoner kronor kommer från Vinnova.

Inom det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material så satsas nu cirka 50 miljoner kronor i programmets årliga programövergripande utlysning. Syftet med den årliga utlysningen är att erbjuda möjlighet till finansiering av forskningsprojekt som bidrar till Metalliska materials resultat- och effektmål, men som inte har passat in i innovationsprogrammets andra utlysningar.