Nyheter

Klartecken: Ja till utbyggnad av befintligt slutförvar

Regeringen gav i dag sitt klartecken till SKB:s ansökan om att bygga ut slutförvaret för kortlivat radioaktivt avfall, SFR, i Forsmark.

Anläggningen behöver bli större för att det ska finnas plats för rivningsavfall från de svenska kärnkraftverken.

– Det är ett viktigt och efterlängtat beslut. Vi är stolta över att få det här förtroendet och är redo att axla uppdraget om att bygga ut SFR. Regeringens beslut i dag skapar långsiktiga förutsättningar för både branschen och samhället när rivningsavfallet kan omhändertas på ett säkert och tryggt sätt, säger SKB:s vd Johan Dasht.

Ansökan om att bygga ut SFR skickades in 2014 och godkändes av Strålsäkerhetsmyndigheten och Mark- och miljödomstolen under 2019. I april 2021 sa även Östhammars kommun ja till utbyggnaden. Efter regeringsbeslutet går frågan tillbaka till myndigheten och domstolen.

– Vi ser nu fram emot att Strålsäkerhetsmyndigheten och Mark- och miljödomstolen fastställer villkor för en utbyggnad så att vi kan sätta igång efter det. Vi räknar med att själva utbyggnaden tar ungefär sex år att genomföra, säger Johan Dasht.

SFR ingår i SKB:s slutförvarssystem, som är ett av Sveriges mest omfattande miljöskyddsprojekt. I den befintliga anläggningen förvaras redan i dag kortlivat driftavfall från de svenska kärnkraftverken och radioaktivt avfall från sjukvård, industri och forskning. När utbyggnaden står klar har anläggningen en total lagringskapacitet på cirka 180 000 kubikmeter.

SKB har också en ansökan hos regeringen om tillstånd för att få bygga ett slutförvar för använt kärnbränsle i Forsmark och en inkapslingsanläggning i Oskarshamn. Regeringsbeslut i den frågan kommer den 27 januari.

– Med ett beslut om kärnbränsleförvaret också så får Sverige förutsättningar för en heltäckande hantering och slutförvaring av Sveriges radioaktiva avfall. Nu ser vi fram emot att regeringen återkommer i det ärendet, säger Johan Dasht.

SKB:s stora projekt innebär investeringar på i storleksordningen 19 miljarder kronor och kommer att skapa cirka 1 500 arbetstillfällen.